Microsoft rullar ut ett nytt sätt för mobilanvändare att skydda sig mot nätfiskeattacker när de lanserar stöd för smartkort på mobila enheter. It-jätten har valt svensktillverkade Yubikey som smartkort att stödjas i deras mobila produktivitetsappar.

Bakgrunden till den här lanseringen är att allt fler anställda arbetar utifrån en hybridmodell, där en del arbete sker från kontoret och en del från hemmet, och behovet av att skydda enheterna de använder har ökat.

I en bloggpost på sin webbplats skriver Microsoft att ”med bring-your-own-device, byod, på frammarsch kommer den här funktionen att ge möjlighet till nätfiskeresistent multifaktorsautentisering” och att de ”är glada att kunna visa upp den offentliga förhandsvisningen av Azure AD CBA-stöd” på enheter som kör Apples IOS och Android och som använder certifikat på Yubicos hårdvarubaserade säkerhetsnyckel Yubikey.

Computer Sweden uppmärksammade nyligen svenska Yubico och deras hårdvarubaserade säkerhetsnyckel Yubikey, som till skillnad från traditionella smartkort inte kräver någon kortläsare eller kringutrustning utan kan pluggas in direkt i datorn eller i mobilen, eller användas trådlöst via NFC-teknik.

Yubico skriver i en kommentar att ”stödet som lanseras innebär att hundratusentals svenskar nu kan logga in med en Yubikey både i traditionell it-miljö bakom brandväggen som dator och server, i molnet med Microsoft Azure AD samt på mobila enheter genom webbappar och för Office-programmen på mobilen”.

– Microsoft och Yubicos initiativ innebär att svenska organisationer och företag nu behöver se över hur smartkort används vid distans- och mobilt arbete. Detta är vad det moderna arbetslivet kräver, nu är det dags för arbetsgivarna att ta på sig ledartröjan. Branschen står redo, säger Jonas Markström, senior solutions engineer på Yubico.