It-investeringarna i Emea-området, det vill säga Europa, Mellanöstern och Afrika, väntas öka med 3,7 procent nästa år i jämförelse med det här året. De mognaste marknaderna Tyskland, Frankrike och Storbritannien väntas ha en tillväxt på 5,2 procent 2023, enligt en rapport från analysföretaget Gartner.

– I turbulenta perioder tvekar cio:er att teckna nya kontrakt, ingå i långsiktiga överenskommelser eller ta sig an nya teknikpartners. Men företagens it-budgetar är inte centrala för den här tveksamheten, utan de kommer att öka i Emea under 2023, säger John Lovelock, analytiker på Gartner.

Cio:er i regionen kommer dock att behöva gå balansgång med sin it-budget, konstaterar Lovelock vidare.

– Till exempel kommer de att använda digital teknik för att hjälpa andra avdelningar att realisera operativ effektivitet, kostnadsbesparingar och rulla ut digital teknik för att transformera sina företags värdeerbjudande, intäkter och kundinteraktioner.

Segmentet företagsmjukvara väntas återhämta sig snabbare än andra segment och stå för en ökning på 8,6 procent nästa år.

Investeringarna i publika molntjänster i Emea-regionen väntas växa med 18,2 procent nästa år. Investeringarna i molnmjukvara kommer att stå för 34 procent av de totala investeringarna i företagsprogramvara.

Konsumentmarknaden ser dock dystrare ut. Försäljningen av personliga enheter väntas gå ner med 2,6 procent nästa (i år väntas minskningen bli 13 procent).

– När inflationen stiger och effekterna varar längre, så kommer inte bara låginkomsttagare utan också de med högre inkomster att minska sina utgifter för enheter, säger Lovelock.