Efter flera skandaler i Europa där spionprogram använts på ett olämpligt sätt har EU-parlamentet tillsatt en utredning som letts av den nederländska och liberala parlamentarikern Sophie in ‘t Veld.

I somras fastslogs det till exempel att det israeliska övervakningsverktyget Pegasus använts för att spionera på EU-anställda.

I maj rapporterades att Pegasus upptäckts i den spanske premiärministerns mobil.

Enligt ett utkast till rapporten som nyhetsbyrån Bloomberg tagit del av distribueras spionprogram som Pegasus av statliga organisationer över hela EU för att snoka på politiker och journalister, och det sker i stort sett helt utan tillsyn på EU-nivå.

Enligt rapporten kan medborgarna ”anta att alla EU:s medlemsstater har köpt en eller flera kommersiella spionprogramprodukter”.

Ändå finns ”ingen betydande europeisk tillsyn på plats; inte för att stävja den illegala användningen av kraftfulla spionprogram mot individer, inte heller för att övervaka handeln med dessa digitala varor”, uppger Sophie in ‘t Veld i ett uttalande, skriver Bloomberg.

Enligt rapporten som ska upp till omröstning under de kommande månaderna så fungerar Cypern och Bulgarien som exportcenter för spionprogram, Irland erbjuder fördelaktiga skattearrangemang för stora leverantörer och Luxemburg är ett banknav för många aktörer inom den här nischen.