Den australiska regeringen har deklarerat att man nu drar igång en gemensam operation ledd av ett team med personer från polisen och säkerhetstjänsten som får i uppdrag att utreda och störa cyberkriminella syndikat framför allt ransomwaregrupper, rapporterar The Register.

– Det här är Australien som står upp och slår tillbaka, säger Clare O´Neill, inrikesminister med ansvar för cybersäkerhet till politikprogrammet Insiders.

Under hösten har Australien drabbats av två stora ransomwareattacker – den ena riktad mot teleoperatören Optus och den andra mot sjukförsäkringsbolaget Medibank. I dataintrånget som drabbade Optus läckte personuppgifter för runt 40 procent av befolkningen, 10 miljoner personer.

Nästan lika många har drabbats av intrånget i sjukförsäkringsbolaget Medibank och nu läcker medicinska uppgifter om enskilda på dark web efter att bolaget vägrat betala lösen.

– Det försvagar dessa grupper om regeringar som vår samarbetar med FBI och andra polisstyrkor och underrättelsetjänster runt om i världen. En annan viktig sak som vi måste göra är att stå upp och säga att Australien inte kommer att vara ett mjukt mål för den här sortens saker. Och om människor ger sig på våra medborgare kommer vi att ge oss på dem, säger Clare O´Neill.