Enligt uppgifter till The New York Times ska USA:s federala polismyndighet, FBI, mellan slutet av 2020 och början av 2021 övervägt att använda det ökända spionprogrammet Pegasus i sina brottsutredningar.

Pegasus installeras i smyg på Iphones eller Android-mobiler och kan användas för att övervaka dem. Programmet kan skicka vidare e-post, sms och bilder på mobilen samt spela in telefonsamtal och aktivera dess mikrofoner i smyg.

Spionprogrammet har använts av auktoritära regimer för att övervaka politiska motståndare och journalister. Pegasus är utvecklat av NSO Group som säger att de enbart säljer Pegasus till granskade och godkända stater. USA:s handelsdepartement har sedan tidigare förbjudit amerikanska företag för att göra affärer med NSO Group.

Det är för stunden okänt vad för typ av mål FBI övervägde att använda Pegasus mot. I juli 2021 ska myndigheten beslutat att inte använda spionprogrammet i sina utredningar. Men i ett dokument utesluter inte myndigheten att de kan komma att använda Pegasus eller liknande verktyg i framtiden.