Många turister och journalister väntas besöka Qatar under den kommande månaden, detta med anledning av att fotbolls-VM spelas i landet mellan 20 november och 18 december.

Om du har planer på att besöka landet bör du känna till att alla besökare över 18 år behöver ladda ner två obligatoriska appar till sina mobiltelefoner.

Apparna i fråga heter Ehteraz och Hayya, där den förstnämnda är en smittspårningsapp för covid-19, medan den sistnämnda används för bland annat biljetter och kollektivtrafik.

Enligt NRK:s säkerhetsexpert Øyvind Vasaasen begär apparna att få full tillgång till din mobiltelefon, vilket innebär att myndigheterna i landet får fria händer att läsa, ändra eller radera det som finns på den.

Dessutom kan apparna användas för att hålla koll på var du befinner dig, koppla upp sig mot wifi eller blåtand, genomföra telefonsamtal, samt stänga av funktioner som skärmlåset.

Risken finns att uppgifterna som samlas in kommer att användas för att ge sig på HBTQ-personer eller individer som är kritiska mot landets regim.

– Det är inte min uppgift att ge råd om resor, men jag hade aldrig haft med mig min mobiltelefon till Qatar, säger Øyvind Vasaasen till NRK.