De båda bolagen kommer dock att fortsätta samarbeta även efter att Cloudists ledning har köpt ut sig från Ecodatacenter. Affären kommer enligt Cloudist att finansieras genom en nyemission samt ”ett antal svenska privata investerare”.

Det fortsatta samarbetet innebär att Cloudist framöver kommer vara en kund till Ecodatacenter, och därmed leverera sina molntjänster från bolagets två datacenter i Falun och Piteå, som båda har en tydligt grön profil.

De molntjänster som ska distribueras är främst infrastruktur, objektlagring och backup, där man vill satsa på att ge kunderna ”en förutsägbar konsumtion utan bindningstider eller krångliga avtal”.

– Att bli självständiga ger oss möjligheten att lägga fullt fokus på att utveckla Cloudists klimatpositiva molnplattform till en helt ny nivå. Tillsammans med våra fantastiska partner ska vi göra it-Norden till grönast i Europa, säger Jasenko Masic, vd på Cloudist.

Ecodatacenters vd Dan Andersson är nöjd med att ha renodlat verksamheten, men ser också fram emot ett fotrtsatt samarbete.

– Vi ser fram mot att finna nya spännande former för samarbete med Cloudist. Vi drivs båda fortsatt av samma sak, att omställningen till gröna alternativ måste gå snabbare. Nu kommer vi kunna arbeta mer fokuserat inom respektive område för att accelerera andras gröna omställning, säger han.