Enligt uppgifter till Reuters ska teknikföretaget Pushwoosh, som anytt att de är baserade i USA, i själva verket vara från Ryssland.

Pushwoosh kod ska förekomma i tusentals smartphoneappar såväl som mjukvara som använts av både USA:s folkhälsomyndighet CDC och den amerikanska militären.

Båda ska tagit bort Pushwoosh kod på grund av säkerhetsskäl efter att det uppdagats att de blivit vilseledda och att företaget inte alls var baserat i Washington DC utan i Novosibirsk i Sibirien.

Pushwoosh kod gör det möjligt för mjukvaruutvecklare att profilera smartphoneappsanvändare baserat på deras onlineaktivitet och skicka anpassade pushnotifikationer.

Pushwoosh själva säger att de inte missbrukar några användardata och än så länge har det inte framkommit några bevis för det.

I en kommentar till Reuters säger Pushwoosh grundare, Max Konev, att företaget inte försökt dölja sitt ryska ursprung, att de inte har någon koppling till ryska regeringen och att alla data lagras i USA och Tyskland.

Värt att nämna i sammanhanget är att ryska myndigheter kräver att lokala företag delar med sig av sina data till landets säkerhetstjänst.

Läs också: FBI övervägde att använda ökända spionprogrammet Pegasus