Datacenter kyls ofta av vatten – och det går åt stora mängder. Forskare vid Virginia Tech beräknar att det ett genomsnittligt datacenter på bara en dag använder över 1 100 000 liter vatten.

Samtidigt förvärras torkan i USA så frågan är hur landets datacenter kan klara kylningen på sikt. Och nu har både Meta och Microsoft satt upp mål för om att de till 2030 ska återställa mer vatten än de förbrukar, rapporterar CNBC.

Även om Metas vattenförbrukning fortfarande ökar så har man påbörjat den strategin genom att minska den relativa luftfuktigheten i sina datacenter från 20 till 13 procent – något som minskar förbrukningen.

Microsoft har börjat med att samla upp regn från taket på de platser där det regnar medan de utvecklar kondenseringstekniker på platser där det inte regnar berättar företagets vice ordförande Brad Smith.

– Den goda nyheten är att vi i åratal har investerat i pågående innovation inom detta område så att vi i grunden kan återvinna nästan allt vatten som vi använder i våra datacenter, säger han.