I förra veckan var det dags för invigning av en ny butik för Netonnet. Och enligt hemelektronikkedjan hade man även valt ett lite nytt koncept för butiken som ligger vid Bromma Blocks i Stockholm.

Någon jätteskillnad mot en vanlig lagershop var inte helt enkelt att se, men Netonnet pratar delvis om själva utseendet, där fönster runt hela lokalen ger fina exponeringsmöjligheter på ett annat sätt än vad man brukar ha. Den nya butiken är dessutom lite mindre än vanligt, på cirka 1 500 kvadratmeter.

– Vi som är i den här världen varje dag tycker att det här är något helt annat än våra vanliga lagershoppar, säger vd Susanne Holmström och tar några fler exempel.

– Här börjar vi skylta med telekomprodukterna, det brukar vi inte göra. Vi har också lite mer fokus på tjänster och snabba hemleveranser. Vi har inte alla produkter på plats här, men vi erbjuder hemkörning samma dag om du handlar innan klockan 14. Det löser vi genom att närliggande lagershoppar också skickar ut produkter direkt hem till kunderna, ofta så snabbt som inom några timmar.

Ovanligt centralt

Med det för kedjan ovanligt centrala läget hoppas man också kunna locka folk från innerstan, utan bil. Det är också därför man valt att etablera sig precis bredvid tvärbanan.

I samband med etableringen har kedjan gjort en undersökning via Yougov. Och utifrån den pekar man på att tajmingen lämpar sig särskilt väl för Stockholmsmarknaden. I resultaten sticker stockholmarna ut, då hela 27 procent uppger att de kommer köpa julklappar under kampanjdagar som Black Week och Black Friday.

Beslutet att öppna ny butik just nu kan annars tyckas märkligt, med tanke på att det kommer allt fler signaler om att hushållen väntas ha mindre pengar framöver. Och det dessutom från ett företag som så sent som för några veckor sedan valde att skära ner på personalstyrkan. Men Susanne Holmström vidhåller att det är en bra tidpunkt för en ny butik trots tufft ekonomiskt läge.

– Vi har stor förståelse och respekt för det, men vårt koncept fortsätter vara starkt, där vi alltid kommer ha lågt pris till kunden. Där har vi även våra egna varumärken med billigare pris till bra nivå, säger hon.

Julklappshandeln påverkas

När det gäller de nyligen genomförda nedskärningarna så är Netonnet färdigt för den här gången, med de 25 tjänster som påverkades.

– Vi måste hela tiden anpassa oss som företag. Vi kommer från några år med extrem efterfrågan och det var nödvändigt att anpassa våra kostnader utifrån den marknadssituation vi nu möter, för att stå starka i en utmanande tid. För att öka vår flexibilitet valde vi att flytta vår kundservice till en extern samarbetsparter och vi valde även att anpassa vår organisation på huvudkontoret. Totalt berördes cirka 25 personer.

Att marknaden kommer vara mer avvaktande framkommer också i Yougov-undersökningen, med drygt 1 000 svarande.

– Vi har sett siffror som visar det. Sex av tio tillfrågade säger att julklappshandeln kommer att påverkas i år, och en fjärdedel säger att de kommer köpa billigare julklappar än vanligt, konstaterar Susanne Holmström.

Vad innebär det för er, kommer ni köra tokrea?

– Jag tror att våra kunder alltid vill göra en bra affär. Priserna ändras hela tiden, men vårt koncept är att vi ska vara kostnadseffektiva och på det sättet kunna erbjuda våra kunder riktigt bra priser och ett enkelt sätt att handla. 90 procent av våra kunder inleder digitalt och kompletterar sedan med våra lagershoppar.

Hård rivalitet

I dagsläget har Netonnet 27 butiker i Sverige och tre i Norge, med totalt strax under 1 000 anställda. När det gäller konkurrensen så är det framför allt Elgiganten och Media Markt som står för den, men efter den konsolidering som skett de senaste åren är hemelektronikbranschen inte samma massiva slagfält som tidigare. Rivaliteten är dock fortfarande hård, men Susanne Holmström känner sig trygg med Netonnets arv inom e-handeln, där lagershopparna kompletterar den uttalade omnikanalstrategin.

– Vi har 22 år bakom oss på marknaden, 22 år med e-handel i fokus och vi tycker att vårt koncept är mer relevant än någonsin med det digitala först, kompletterat med våra lagershoppar där vi kan möta våra kunder och leverera snabbare. Vi är också väldigt stolta över att Google i sin undersökning för tredje gången rankade Netonnet som bästa omni-aktören i Norden och näst bäst i Europa, säger hon.

När det handlar om konsolidering av hemelektronikmarknaden så var Netonnet drivande i den senaste stora affären, när man slog sig samman med Komplett. En affär som inte minst handlade om att få bättre synergier vid inköp.

– Vi blir dubbelt så stora på den nordiska marknaden, och det innebär stora synergier.

Tre varumärken för alltid?

Än så länge drivs alla tre varumärken vidare som tidigare.

– Komplett är en ren e-handlare medan Webhallen mer är ett koncept med fokus på gaming och mer centralt belägna butiker. Det är tre urstarka varumärken som har en stark position ut mot kunden.

Exakt samma sak sades om Siba och Netonnet en gång i tiden. Det finns inga planer på att slå ihop alla tre längre fram?

– Det är tre starka varumärken med tydliga positioner på marknaden, och som är mycket uppskattade av kunderna, vilket naturligtvis har ett stort värde. Synergierna för samgåendet finns inom gemensamma inköp, det har varit tydligt under hela processen och är lika tydligt idag.