Branschorganisationen Techsverige vill varje år hylla en person som bidragit till utveckling och synliggörande av svensk AI. Nu har årets vinnare utsetts, och det blev Jonas Tannerstad, som är chef för el och automation på Örebrobostäder.

”Årets AI-svensk 2022 har varit en ledstjärna för många i sin omgivning och banat väg för en konkret användning av AI inom energi- och klimatsmart stadsutveckling och minskad klimatpåverkan”, står det bland annat i juryns motivering.

Juryn lyfter framför allt att han på ett bra sätt lyckats visa hur den digitala och den gröna omställningen hör ihop. Med hjälp av AI och datadrivna beslut har Örebrobostäder lyckats spara 52 procent i elförbrukning och 18 procent i värmeförbrukning jämfört med 2005. Målsättningarna framåt är dock att de besparingarna ska bli ännu större.

– Jonas Tannerstads banbrytande arbete med att använda AI för energieffektiviseringar har inte bara gjort honom till årets vinnare, utan även hela samhället till vinnare. Minskad elförbrukning står högt upp på agendan i dag och Jonas Tannerstad har bevisat att det går att nå stora resultat inom området med stöd av smart teknik och AI, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på Techsverige, och som också varit juryns ordförande.

Hon hoppas också att utmärkelsen ska ge ringar på vattnet.

– Det är vår förhoppning och tro att hans arbete och erfarenheter kommer att inspirera många. Här finns verkligen möjligheter att spara energi och pengar, och minska klimatavtrycket.