Alla som gillar ketchup har säkert varit med om kaoset som uppstår när flaskan börjar bli tom och det sprutar åt alla håll och kanter.

Nu har en grupp forskare på Oxfords universitet i Storbritannien tagit sig för att undersöka varför det blir som det blir med ketchupflaskan.

Redan på 1600-talet beskrev Isaac Newton egenskaperna hos den ideala vätskan, men ketchup, senap och majonnäs är så kallade icke-newtonska fluider vilket innebär att viskositeten är beroende av flödeshastigheten.

I takt med att flaskan töms på ketchup minskar viskositeten samtidigt som mängden luft ökar. Vid en viss tröskelnivå bildas ett övertryck som ger den oönskade spruteffekten.

Genom att ändra utformningen av locket skulle man kunna minimera sprutrisken, men fram till dess tipsar forskarna om att skruva av locket när vi ska försöka få ut det sista av ketchupen.

En alternativ lösning är förstås att vända flaskan upp och ner i god tid före användning, något som nog är den smidigaste lösningen.