När Nexer Summit hölls i förra veckan var det dags för prisutdelning, där två vinnare korades. De två bolagen Bumpy och Vaquita Technologies får därmed dela på prissumman, som är en miljon kronor.

– Det var ett tufft jobb att utse vinnare eftersom alla finalister hade så fantastiska affärsidéer. Vi enades till slut om det var oavgjort mellan Bumpy och Vaquita Technologies. Enligt vår mening har deras affärsidéer den största potentialen, och de uppvisade också det affärsmannaskap och den passion som krävs för att kunna förverkliga sin vision, säger Nexer Groups vd Lars Kry, som också är ordförande i Dream Big-juryn.

Totalt var det runt 180 entreprenörer som ansökte. Av dssa gick åtta vidare i det första urvalet innan fyra finalister bjöds in att pitcha sina affärsidéer för juryn.

Den ena vinnaren, Bumpy, har tagit fram en virtuell supportklinik för den som vill hålla koll på sin fertilitet. Via plattformen ska man få tillgång till fertilitetsexperter, hjälp att hitta fertilitetskliniker, en kunskapsbas samt kunna hitta en stödgemenskap.

– Jag är förvånad, chockad och upprymd. Vi har många funktioner som vi vill utveckla, och denna vinst kommer att hjälpa oss i vår produktutveckling. Vi är ett kvinnligt grundat team, och vi vet att finansiering är svårare för kvinnliga entreprenörer, så de här pengarna hjälper oss verkligen, säger Andrea Olsson, marknadschef och medgrundare på Bumpy.

Vinnare nummer två, Vaquita Technologies, har tagit fram ett sätt att fjärr- och realtidsövervaka vattenkvalitet. Med hjälp av AI-applikationer och verktyg ska kunder kunna göra noggranna trendanalyser och prognoser.

– Jag är väldigt glad och tacksam. Det här visar att vårt arbete uppmärksammas och att vi kan öka vår påverkan mycket snabbare. Den här vinsten kommer att ge oss en rejäl push framåt mot våra mål, säger Nour Akel, operativ chef och medgrundare på Vaquita Technologies.

De andra två bidragen som nådde finalen var HP-appen, en interaktiv och gamifierad studieplattform, samt Nocoli, som har tagit fram en realtidssensor som ska upptäcka bakterier i vatten.