Med anledning av den ekonomiska turbulensen har många teknikföretag runt om i världen valt att minska antalet anställda på sistone.

Många av de uppsagda lär passa på att starta nya företag, något som gör att det kan vara på sin plats att göra en jämförelse med situationen efter finanskrisen 2008.

Enligt en ny rapport från Accel och Dealroom med titeln Europe and Israel’s Startup Founder Factories har 344 veteraner från europeiska och israeliska enhörningsföretag dragit i gång 1 018 uppstartsbolag sedan 2008.

Veteraner från Criteo ligger bakom 29 nya företag, vilket innebär att det franska teknikföretaget ligger överst på listan. Med i toppen finns även flera svenska företag, däribland Spotify på andraplatsen med 27 företag och Klarna på femteplatsen med 25 företag.

Enhörningsföretag är relativt nystartade företag som värderas till minst en miljard dollar. Sedan 2008 har vi fått se 23 exempel på andra generationens enhörningsföretag, det vill säga företag som har sin grund i första generationens enhörningsföretag.