I en läsvärd krönika på vår amerikanska systertidning Computerworld kritiserar Evan Schuman den ökade användningen av biometriska lösningar som fingeravtrycksläsning och ansiktsigenkänning.

För det första är tekniken som används långtifrån felfri, något som bland annat gör det möjligt för syskon som liknar varandra att logga in på varandras mobiltelefoner.

Till och med dagens mest avancerade lösningar har fel i 1,9 procent av fallen, enligt statistik från National Institute of Standards and Technology (NIST).

För det andra är tekniken inte särskilt säker. En hackare som vill komma åt innehållet på en mobiltelefon behöver bara medvetet misslyckas med ansiktsigenkänningen och vips får han/hon chansen att logga in med en lösenkod i stället.

Andra populära lösningar som röstigenkänning håller inte heller måttet, detta då det är relativt enkelt att spela in någon annans röst.

Enligt Evan Schuman är biometriska lösningar inte mycket mer än ett marknadsföringsknep i dagsläget, något som ska få oss att tro att mobiltelefonerna vi köper är säkrare än vad de är.