Microsoft gick i januari ut med sina planer på att förvärva Activision Blizzard, som bland annat ligger bakom Call of Duty, för 68,7 miljarder dollar och målsättningen var då att kunna slutföra affären i juni nästa år.

Men det planerade förvärvet har kritiserats utifrån ett konkurrensperspektiv. Frågor har rests om det skulle försvåra för rivaler på gamingmarknaden, som Sony.

Nu går amerikanska myndigheten Federal Trade Commission, FTC, ut med ett uttalande där de hävdar att om Microsoft har kontroll över Activision Blizzards innehåll skulle de kunna undanhålla eller försämra tillgången till det för andra spelkonsoltillverkare på så sätt minska konkurrensen.

Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Federal Trade Commission uppger i ett uttalande att Microsoft tidigare har ”hamstrat” värdefullt spelinnehåll. Där hänvisar de till erfarenheter från ett tidigare förvärv, av spelbolaget Bethesda Softworks.

”Microsoft har redan visat att de kan och kommer att hålla inne på innehåll från sina spelrivaler”, säger Holly Vedova, chef för FTC:s konkurrensbyrå.

”Idag försöker vi stoppa Microsoft från att ta kontroll över en ledande oberoende spelstudio och använda den för att skada konkurrensen på flera dynamiska och snabbväxande spelmarknader”, fortsätter hon.

Microsoft–chefen Brad Smith säger till Reuters att företaget kommer att ta strid om förvärvet och att de välkomnar en domstolsprocess.