Microsoft och Londonbörsen London Stock Exchange Group, LSEG, går i dag ut i ett gemensamt uttalande om ett långt och djupgående samarbete mellan företagen.

Partnerskapet innefattar nästa generations data och analyser, och andra molnbaserade produkter.

Microsofts vd Satya Nadella säger i uttalandet att framstegen som görs inom molnet och AI i grunden kommer att förändra hur finansinstitutioner utforskar, interagerar och genomför transaktioner mellan tillgångsklasser och anpassar sig till förändrade marknadsförhållanden.

– Vårt partnerskap kommer att sammanföra branschledarskapet i London Stock Exchange Group med förtroendet och bredden i Microsoft Cloud - som spänner över Azure, AI och Teams - för att bygga nästa generations tjänster och ge användarna möjlighet att generera affärsinsikter, automatisera komplexa och tidskrävande processer och i slutändan göra mer med mindre.

– Detta strategiska partnerskap är en viktig milstolpe på LSEG:s resa mot att bli den ledande globala finansmarknadens infrastruktur- och dataverksamhet, och det kommer att förändra upplevelsen för våra kunder, säger David Schwimmer, vd för LSEG.

Microsoft kommer att migrera börsens dataplattform och annan viktig teknisk infrastruktur till sitt Azure-moln.

Enligt avtalet ska LSEG investera minst 2,8 miljarder dollar, nästan 29 miljarder kronor, på molnrelaterade produkter från Microsoft.

Microsoft och LSEG kommer också att arbeta tillsammans för att utveckla nya professionella samarbetsverktyg. Till exempel har LSEG sedan tidigare utvecklat en produkt som heter Workspace, som är en data- och analysplattform. Denna ska utvecklas vidare och integreras med Microsofts samarbetsplattform Teams.

Scott Guthrie, som är chef för Microsoft cloud- och AI-grupp kommer samtidigt att tillträda en roll som de kallar icke-verkställande direktör (non-executive director) på LSEG.