EU-kommissionen låter meddela att man har för avsikt att godkänna EU-US Data Privacy Framework, ett avtal som handlar om att förenkla processen för dataöverföring mellan EU och USA.

Den amerikanska regeringen godkände avtalet redan i oktober, men farhågor om hur det blir med integriteten gör att det tar längre tid att slutföra processen på vår sida av Atlanten.

Enligt det senaste utkastet ska amerikanska företag tvingas gå med på att radera personliga data när informationen inte längre behövs för det ursprungliga syftet.

– Det framtida ramverket är bra även för företagen, och det kommer att stärka det transatlantiska samarbetet. Som demokratier måste vi stå upp för grundläggande rättigheter, inklusive dataskydd. Detta är en nödvändighet, inte en lyx i den allt mer digitaliserade och datadrivna ekonomin, säger EU-kommissionären Věra Jourová i en kommentar.

Med tanke på att avtalet behöver godkännas av EU:s 27 medlemsländer lär det dröja ett antal månader till innan allt är klappat och klart.

Läs mer: Biden lovar säker dataöverföring mellan EU och USA. Så vad händer nu?