Med utrullningen av programmet som kallas Datagräns EU eller EU data boundary ska europeiska kunder som använder Azure, Microsoft 365, Dynamics och Power BI-plattformarna kunna lagra och bearbeta kunddata inom EU:s datagränser.

På så sätt ska dataflöden ut ur Europa minska avsevärt, skriver Microsoft i en bloggpost. Den amerikanska it-jätten har öppnat eller bygger 17 datacenterregioner i Europa.

Det här är en följd av att företag och myndigheter i Europa har blivit allt oroligare för flödet av personliga data mellan EU och USA, vilket i sin tur är en följd av dataskyddsförordningen GDPR, som skyddar användarnas integritet.

Det här lär dock inte lösa de grundläggande juridiska problem med tredjelandsöverföring. Samtidigt närmar sig EU och USA ett nytt avtal om dataöverföring, då EU-kommissionen nu gett grönt ljus för ett sådant.

Det avtalet går under namnet EU-US Data Privacy Framework och syftar till att förenkla processen för dataöverföring mellan EU och USA.

Det här är den första fasen av utrullningen Microsoft Datagräns EU. I senare faser ska lösningen utökas till att omfatta lagring och bearbetning av ytterligare kategorier personliga data, däribland sådana som tillhandahålls vid teknisk support, uppger Microsoft.

Till nyhetsbyrån Reuters säger Julie Brill, som är privacy-chef på Microsoft:

– Vi skapar den här lösningen för att våra kunder ska känna sig mer säkra och för att de ska kunna ha tydliga samtal med sina tillsynsmyndigheter om var deras data behandlas och lagras.