Nu har Swedbank fått ut en första lösning med ansiktsigenkänningsteknik. Det handlar om att lägga till ytterligare en metod för att skaffa, eller förnya, mobilt bank-id vid sidan av att göra det fysiskt på ett bankkontor eller med hjälp av en bankdosa.

För att lösningen ska fungera krävs en mobil med nfc-läsare och kamera och ett giltigt nationellt id-kort eller pass.

– Vi utnyttjar chippet som sitter i passet eller id-kortet för att verifiera att det är giltigt. Genom att använda kameran kan vi matcha att det är rätt person med hjälp av ansiktsigenkänningsteknik, säger Lotta Lovén, cio på Swedbank.

Genom att öppna för ytterligare ett sätt att skaffa mobilt bank-id utan att gå till ett bankkontor räknar Swedbank med att de besöken kommer att minska eftersom det blir enklare och mer tillgängligt för kunderna att använda tjänsten.

Lösningen har Swedbank utvecklat tillsammans med Finansiell Id-teknik, det företag som driver och utvecklar Bank-id på uppdrag av elva banker. Det innebär att tekniken nu finns tillgänglig för alla banker men ännu är det bara Swedbank som utnyttjar den.

– Det här är vårt första use case men vi ser att vi kan få stor användning av det längre fram. Hypotetiskt skulle vi exempelvis kunna kombinera bank-id med att ansiktsigenkänning id stora transaktioner. Vi ser att det är en teknik som vi kan applicera brett i våra digitala miljöer, säger Lotta Lovén.