I motsats till många av sina konkurrenter har IBM inte utmärkt sig som något särskilt hett bolag de senaste åren. Men under fjolåret premierades inte snabb tillväxt på börserna, utan investerarna sökte sig snarare mot trygghet – och därför var IBM det bolag som gick bäst av alla de stora techbolagen på de amerikanska börserna.

Detta enligt en sammanställning som nyhetskanalen CNBC gjort.

IBM:s aktiekurs gick upp med 6 procent under 2022. Under året har IBM stärkt sin konsultverksamhet med en rad mindre förvärv och samtidigt fördjupat sina samarbeten med snabbväxande molnleverantörer som Amazon Web Services och Microsoft.

Annars var 2022 det sämsta året sedan 2008 på den tekniktunga Nasdaqbörsen och teknikjättar som Amazon, Meta och Tesla har rasat i värde. Stigande energipriser, rusande inflation och räntehöjningar har straffat börsernas tillväxtbolag och gynnat mer mogna bolag.

Efter IBM gick VMware, som under året accepterade ett uppköpsbud från Broadcom, bäst av de stora techbolagen i USA med en uppgång på 5 procent. Bland amerikanska techbolag som värderas till 50 miljarder dollar eller mer var det bara IBM och VMware som hade en positiv utveckling under 2022, skriver CNBC.