Atnorth inledde sin resa utanför hemlandet Island med att etablera sig i Akalla i Stockholm, där man investerat stora pengar i high performance computing. Sedan dess har man också meddelat att man vill bygga ännu mer.

Det senaste draget i den nordiska satsningen är dock att man köper två datacenteranläggningar från Advania i Finland, där man även uppger att man vill bygga ett tredje datacenter.

Atnorth kommer ta över driften och säger att man tillsammans med sina egna experter och specialister från Advania ska säkerställa att övergången ska gå så smidigt som möjligt.

– Vi är glada och stolta över det här förvärvet och att kunna lansera Atnorth i Finland. Det är en del av vår tillväxtstrategi att växa och utöka våra tjänster på ett hållbart och strategiskt sätt över hela Norden. I takt med att organisationer allt mer flyttar sina datakörningar till Norden är investeringarna avgörande för att vi ska kunna stötta kunderna på ett effektivt sätt. Vi förbereder oss dessutom för att expandera ytterligare i regionen, konstaterar vd Eyjólfur Magnús Kristinsson.

För Advania handlar det om att ha mer fokus på kunderna och låta någon annan sköta datacenterdelen. Affären innebär också att man ingår ett flerårigt colocationavtal med Atnorth för att säkerställa datacenterdriften för såväl befintliga som nya kunder.

– En viktig anledning till att etablera ett partnerskap med Atnorth i Finland är deras fokus på högkvalitativa och hållbara tjänster. Vi uppskattar att samarbeta med företag med samma kundfokus och kvalitetstänkande som vi själva, säger Atte Kekkonen, vd för Advania Finland om försäljningen.