Enligt rapporter letar Kina nu nya strategier för att genomföra de massiva satsningar som krävs för att föra landets halvledarindustri till en nivå där den kan konkurrera med USA. Det skriver nyhetssajten The Register.

Tidigare satsade Kina på att intensifiera investeringarna på hemmaplan för att möta USA:s restriktioner för avancerad chippteknik som infördes förra året. Samtidigt vände de sig till Världshandelsorganisationen med klagomål om att USA:s åtgärder hotar de globala leveranskedjorna.

Nu sägs Kina ha börjat överväga hur man ska kunna arbeta på ett annat sätt, bortom kostsamma subventioner till halvledarföretag, då dessa misstänks vara kontraproduktiva. Det här har rapporterats av nyhetsbyrån Bloomberg.

Ett sådant sätt skulle kunna vara att sänka kostnaderna för halvledarmaterial som används i chipptillverkning. Men utan tillgång till västerländsk teknik kan Kina behöva lägga ner planerna på att producera högteknologiska chipp med de mest avancerade halvledarnoderna.

– Chipptillverkning i toppklass är otroligt svårt, säger Andrew Buss, analytiker på IDC till The Register.

– Där Kina är i dag är att om landet vill ha en banbrytande halvledarinstrustri så behöver de hjälp från företag i väst, men nu är det exportrestriktioner för sådan teknik.

Buss säger vidare att han tror att Kina allt mer kommer att satsa på att förse den inhemska marknaden, snarare än västerländska företag, med chipp.

Richard Gordon, analytiker på Gartner, tror också att Kina kommer att använda sin halvledarindustri för att i större utsträckning serva den inhemska marknaden. Gordon tror dock inte att landet ger upp ambitionen att kunna producera avancerade halvledare, även om det kommer att ta lite längre tid än väntat.