Som Microsoft tidigare varnat för så upphör de i dag tisdag med supporten för Windows 7 Extended Security Update, ESU, samt för Windows 8 och Windows 8.1. Användare av de här operativsystemen behöver därmed byta till Windows 10 eller 11 för att fortsätta få teknisk hjälp och mjukvaruuppdateringar.

Visserligen upphörde supporten för Windows 7 redan för tre år sedan, men viktiga säkerhetsuppdateringar har fortfarande varit möjliga att få genom ESU-programmet.

I ett dokument på sin webbplats uppger Microsoft att de inte kommer att erbjuda ESU-program för Windows 8.1 och att ”fortsätta använda Windows 8.1 efter den 10 januari kan öka en organisations exponering av säkerhetsrisker eller påverka möjligheten att möta regulationskrav”.

Om en organisation har enheter som kör Windows 8.1 rekommenderas att de uppgraderar dem till en mer aktuell och supportad version. Om enheterna inte uppfyller de tekniska kraven för att göra det så rekommenderas att byta ut enheterna.

Det är fortfarande ganska många användare som kör framför allt Windows 7, uppmärksammar nyhetssajten The Register. Enligt undersökningsföretaget Statcounter körs Windows 7 fortfarande på mer 11 procent av de stationära datorerna i världen, medan Windows 8.1 körs på 2,59 procent. Windows 8 körs på mindre än en procent.

Windows 7 lanserades 2009. Microsoft försöker nu pusha användarna av systemet att flytta över till Windows 11 och skriver i ett dokument att ”pc har förändrats betydligt sedan Windows 7 lanserades. Dagens datorer är snabbare, mer kraftfulla och snyggare – plus att de kommer med Windows 11 installerat”, rapporterar The Register.