Hongkongs sekreterare för innovation, teknik och industri, Sun Dong, meddelar nu att han träffade Google i november 2022 för att få företaget att se till så protestsången Glory to Hong Kong inte toppar sökresultat när man söker på Hongkongs nationalsång, rapporterar The Register.

Google ska ha nekat förfrågan vid tillfället och sagt att sökresultatet är baserat på automatiska algoritmer. Resultat tas bara bort om de är att klassa som olagliga.

Enligt Sun Dong ska hans departement träffat Google ytterligare en gång sedan dess och han säger att de båda parterna ”kommit överens om att fortsätta träffas för att hitta ett sätt att lösa situationen för att se till så korrekt information gällande nationalsången ges till deras sökmotors besökare.”

Han säger också att Hongkongs regim nu börjat övervaka sökresultatet för Hongkongs symboler och ”optimerar innehållet av relevanta myndigheters webbsidor om nationalsången från ett tekniskt perspektiv för att förbättra rangordningen för webbsidorna i sökresultatet”.

Protestsången Glory to Hong Kon" är en sång på kantonesiska som skrevs och släpptes i samband med demonstrationerna i Hongkong 2019. Demonstrationerna inleddes som en protest mot ett lagförslag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänka brottlingar från Hongkong till Fastlandskina. Protestsången förespråkar att Hongkong ska vara självständigt från Kina. Officiellt är Hongkongs nationalsång De frivilligas marsch, vilket är samma som Kinas nationalsång.

Läs också: Kina på väg att ompröva chippstrategier efter amerikanska sanktioner