Nu pågår mobiloperatörernas utrullning av 5g för fullt. Den nya tekniken väntas ha stor påverkan på tjänster, innehåll och mjukvara som levereras i näten. Även när det gäller hårdvara håller 5g i taktpinnen. Redan i fjol såldes fler 5g- än 4g-mobiler i världen.

Men hur kommer pc:n att påverkas när 5g-näten är utrullade och klara? Det har talats en hel del om fördelarna med 5g kontra wifi – som att det är snabbare och säkrare – och att framför allt företag med en allt större del av personalen som arbetar på distans eller på resande fot skulle kunna tänkas gå över till pc med stöd för 5g. Detsamma gäller utbildningssektorn där fler och fler väljer distansalternativ.

Men att 5g skulle göra något större avtryck på pc-marknaden är inte troligt.

Stark tillväxt

Computer Sweden har tagit del av analysföretaget IDC:s långa prognoser över försäljning av bärbara pc och Windows-surfplattor med 5g-stöd. Dessa visar visserligen att tillväxten ökar rejält de närmaste åren men från väldigt låga nivåer.

Tillväxten kommer heller inte ske på bekostnad av wifi-tekniken. Det är fortsatt här den stora efterfrågan kommer att finnas även efter att 5g-näten är utbyggda, säger Anders Elbak, analytiker på IDC.

– Både företag och konsumenter har standardiserat på wifi, och det är enkelt och billigt att bara lägga till en enhet. Lägger man i stället till en 5g-enhet blir det en extra kostnad. Dessutom finns det ofta gratis wifi på restauranger, kaféer, hotell och andra ställen.

– För de flesta finns inget tydligt skäl till varför man skulle byta till en 5g-laptop.

Anders Elbak fortsätter:

– Jag tycker också att produktutbudet är ganska begränsat fortfarande, men det går hand i hand med att efterfrågan är låg. Det är frågan vad som är hönan och vad som är ägget. Jag tror att det behövs ett bredare utbud, också för att få ner priserna.

51 318 bärbara säljs i år

Om vi djupdyker i de siffror som IDC tagit fram, så visar det sig att det i Sverige i år väntas levereras 51 318 bärbara pc och Windowsplattor med stöd för 5g. Den stora ökningen väntas komma nästa år, då leveranserna väntas uppgå till 92 413, alltså en ökning med 80 procent.

Det har sina naturliga förklaringar. De stora mobiloperatörerna i Sverige har tidigare meddelat att de räknar med att vara klara med sina utrullningar i slutet av 2024.

Men därefter planar tillväxten ut för att landa på 132 865 vid 2025 och 146 888 år 2026.

Därutöver finns en kategori av enheter med stöd för 3G/4G/5G, där försäljningen under samma år går stadigt nedåt, från 114 240 i år till 81 625 enheter 2026.

– Det går inte att prata om något brett genombrott för pc med 5g-stöd, kommenterar Anders Elbak siffrorna.

Flera fördelar med 5g

Om man i stället tittar på hur många bärbara pc med bara wifi-stöd som kommer att levereras talar vi om helt andra siffror, där ligger försäljningen de närmaste åren stadigt runt 1,5 miljoner enheter i Sverige. En viss minskning i år, som en följd av inflation och det allmänt prekära ekonomiska läget, men sedan väntas pc-försäljningen öka år för år fram till 2026.

Det finns dock en del fördelar med 5g-datorer, tillägger Anders Elbak, och han tror att framför allt en del företag kan lockas av dessa. Det handlar till exempel om att det är enklare att ha 5g inbäddat om man är mycket på resande fot i sitt arbete. För mindre företag utan befintlig infrastruktur kan det vara rätt att standardisera på 5g från början.

Men det starkaste skälet till att välja 5g framför wifi är säkerheten.

– Säkerheten tror jag är det viktigaste. Du slipper hoppa mellan olika publika wifi om du är ute på stan. Om du tar med dig din arbetsdator hem och kopplar upp dig på hemmanätverket så finns det risker med det. Det är enklare att hantera och kontrollera säkerheten i en 5g-pc.

– Säkerheten går ju också in i distansarbetestrenden. Det tror jag kan gynna de här produkterna.

Företagsmarknaden drivande

Även om det inte blir något brett genomslag så tror Anders Elbak att den tillväxt som trots allt kommer för pc med 5g-stöd drivs av företagen.

– Jag tror inte att konsumenterna kommer att prioritera det här. De har eller kommer att få 5g i sina smartphones. Pc:n använder de i hemmet. De bryr sig heller inte lika mycket om säkerheten som företag gör, så det incitamentet blir inte lika viktigt för dem som för företag.