Med sina lowcode-lösningar vill svenska Any4m utmana den traditionella systemutvecklingen och ”hjälpa företag att digitalisera sig snabbare och att använda it på ett helt nytt sätt”.

Det säger grundaren Rickard Nilsson, som har över 20 års erfarenhet som systemarkitekt i bagaget.

– Jag tycker att systemutvecklingen i branschen generellt sett är för dålig. Vad har skett för innovation de senaste tio åren? Vi gör samma saker med lite häftigare verktyg. Men i grund och botten är det samma sak, vi säljer timmar.

Den egna plattformen beskriver han som ”nästa generations lowcode”, där icke-tekniker kan arbeta tillsammans med professionella utvecklare för att bygga it-system.

Optimera flödet

De kallar det för tvärfunktionell programmering.

– Vi vill optimera hela flödet, från att man ser att man har ett behov till att det finns en it-lösning på plats. Verksamheten och teknikerna ska sitta tillsammans och använda samma verktyg.

– Vi vill få bort det där att kunden ska lämna över uppdraget till någon annan som ska bygga det. De ska själva vara med och bygga systemet.

Han exemplifierar med ett kundcase de arbetar med nu, där de digitaliserar ett helt byggprojekt för Wästbygg Gruppen.

– Då måste de som kan verksamheten först beskriva hur allting fungerar. I traditionell it hade vi som kan utveckling tittat på kravspecifikationen och sedan skrivit kod. Nu genereras koden automatiskt från det de ritat. Sedan gör teknikerna de sista 20 procent, detaljer som blivit fel och så vidare.

– Vi har utvecklat ett visuellt språk varifrån kod automatiskt genereras. Sedan krävs det en del AI för att förstå vad kunden egentligen menar.

Hela systemet

Rickard Nilsson talar om ”nästa generations lowcode” – men hur skiljer då Any4m sig från andra lowcode-plattformar?

– Vi vill att hela systemet ska vara byggt med lowcode, och att både verksamhet och de bästa systemutvecklarna ska kunna jobba i samma verktyg. Så är det inte i dag.

– Som lowcode fungerar i dag, så är det oftast tekniker som använder verktygen. Det är svårt för vanliga användare. Plattformarna är också begränsade så det går inte göra de där sista 20 procenten som krävs för att applikationerna ska bli riktigt bra.

Dessutom, fortsätter Rickard Nilsson, blir man som användare lätt inlåst i de befintliga plattformarna medan Any4m vill skapa ett öppet språk som alla kan använda.

Rickard Nilsson berättar vidare att fröet till bolaget såddes under hans tid som arkitekt på Tietoevry. Det startade som ett utvecklingsprojekt på konsultjätten, men för två år sedan hoppade han av sin anställning för att satsa fullt ut på lowcode-plattformen i eget bolag.

Nu är de tio seniora it-konsulter som arbetar på bolaget. Bolaget omsätter ungefär 10 miljoner kronor och har ett 30-tal kunder, alltifrån storbolag som SKF till mindre tillverkande bolag. De har också samarbetsavtal med konsultjättar som Tietoevry, Nexer och Nordlo.

Backend-as-a-service

Det de sålt hittills är ledningssystem och ärendehanteringssystem. Det började med HR-funktioner för att digitalisera administrativa processer och har sedan breddats. De kommer under den närmaste tiden att släppa ett antal nya produkter. Bland dessa märks en backend-as-a-service-tjänst.

– I nästan alla it-projekt har man ett stort team av backend-utvecklare, vi vill ersätta dem med en färdig backend.

– Som exempel: Samma sekund som kunden ritar in att de har ett behov av att registrera till exempel leverantörer så skapas en entitet som heter leverantör i databasen. Det innebär att kunden själv sitter och programmerar sitt system.

Ni har samarbetsavtal med flera av de stora konsultbolagen i Norden – men innebär inte det här att de får mindre affärer?

– Egentligen gillar de stora it-bolagen att arbeta tillsammans med oss. Vi är innovativa och ifrågasätter gamla sanningar. Det behövs någon som skakar om.

– Men det är klart, i normalläget vill de ju inte ersätta sina timmar mot en digitaliseringsplattform.

Rickard Nilsson fortsätter:

– Det här förändrar affären, det kommer inte att gå att sälja lika många timmar. Det är balansgång - vi kommer ju in när kunderna vill digitalisera sin verksamhet men det får inte ta tusentals timmar.

Målsättningen är också att i framtiden ta fram en tjänst för frontend-as-a-service. På det sättet skulle organisationer kunna genomföra it-projekt på en fjärdedel av tiden som krävs i dag, säger Rickard Nilsson. Den här plattformen (backend och frontend) går under arbetsnamnet Bridge och kommer att släppas före sommaren.