Datorleverantörer börjar nu uppgradera sina datorer med läsare för antingen hd-dvd eller blu-ray. Men nästa år kan de första kombinerade brännarna dyka upp.

– En ganska säker gissning är det kommer modeller som klarar båda formaten på samma sätt som det i dag finns multidrive för alla nuvarande dvd-format, säger Hitachis produktchef Kenneth Bergman.

Samma bedömning gör LGs produktchef.

– Jag är rätt säker på att denna typ av produkt kommer dyka upp redan under nästa år. Problemet sitter i att tillverka chip och läsare som klarar av båda standarderna, säger Jesper Silvanius.

Utvecklar för båda
Pioneer har tidigt kommit med antydningar om att man vill utveckla spelare för båda formaten.

– Vi har ingen färdig produkt på gång men kommer att undersöka möjligheterna för detta när och om marknaden ställer krav på det, säger Pioneers produktchef Brendan Sheridan.

Han anser inte att det finns några större tekniska hinder för detta utan att det snarare handlar om att leverantörerna måste licensiera varandras tekniker.

LG har precis börjat sälja blu-ray-brännare för inbyggnad i datorer och modell GBW-H10N har butikspris på cirka 7 400 kronor, medan tomma, återskrivbara skivor på 25 GB kostar 300 kronor.

Philips brännare heter Triplewriter SPD7000 och klarar förutom blu-ray även vanliga cd- och dvd-skivor men inte det konkurrerande formatet hd-dvd.

Inbyggd blu-ray
Nu börjar även de första bärbara datorerna med inbyggda blu-ray-brännare komma. Det gäller exempelvis Acers TM8215WLMi_BR. Hos webbhandlare som itservice.se säljs den för 19 257 kronor exklusive moms. Då ingår 2 GB ram och hårddisk på 160 GB.

Många bärbara på gång
De första bärbara datorerna med läsare för hd-dvd kom redan i somras där Toshiba var först med Qosmio-serien.

Ocjh nu kommer ännu fler. Acer har fyra modeller på gång, Asus första kommer i nästa månad medan Fujitsu Siemens lovar en hd-dvd-modell kallad AMILO Xi 1547 under fjärde kvartalet. Enligt Mikael Koark på Asus får man räkna med ett prispåslag på cirka 5 000 kronor för att få hd-dvd.

Klarar inte bränna
Ytterligare ett problem med hd-dvd (förutom priset) är att man bara kan spela upp material, typ filmer, men brännarfunktionen fungerar bara på vanliga dvd-skivor, inte den nya generationens skivor.

– Under första kvartalet tror jag vi kommer att köra med hd-dvd som också har stöd för att bränna, säger Fujitsu Siemens produktchef Alex Garriga.

Tillbehör till Xbox
Det billigaste alternativet för de som har tänkt sig att köpa filmer i hd-dvd-format kanske kan vara den nya, externa enheten som Microsoft ska paketera ihop med speldatorn Xbox 360.

Den börjar säljas i Japan i november där priset ligger på måttliga 1 250 kronor, åtminstone för de som redan köpt en Xbox.

Fakta

Hd-dvd
Lagringskapacitet: 15 GB/lager
Viktiga anhängare: Toshiba, NEC, Sanyo, Intel, Microsoft, HP
Fördelar: billiga spelare, kräver inte lika mycket ny teknik i tillverkningen

Blu-ray
Lagringskapacitet: 25 GB/lager
Viktiga anhängare: Sony, Samsung, Apple, Hitachi, Dell, Pioneer
Fördelar: Högre lagringskapacitet och högre bitström,
ger potentiellt bättre bild och ljud

Blu-ray Disc Association finns på blu-ray.com
HD-DVD Promotions Group finns på hddvdprg.com