Open AI ska ha använt lågavlönad personal i Kenya för att göra AI-modellen Chat GPT mindre hatisk, rapporterar Time.

Open AI gav tre kontrakt till ett värde av 200 000 dollar till datastartupen Sama, som anlitade ett 40-tal personer i Kenya.

Dessa fick sedan i uppgift att gå igenom och sätta etiketter på tusentals texter som hämtats in från nätet och som innehöll beskrivningar av saker som sexuella trakasserier, hets mot folkgrupp, våld, mord, självmord, tortyr och incest.

Flera anställda rapporterar nu att de blivit traumatiserade av arbetet och bland annat lider av påträngande minnesbilder från vad de läst. 

De anställda ska fått betalt mellan 163 och 248 kenyanska shilling i timmen, motsvarande mellan 14 och 31 kronor. I en kommentar till The Register säger Sama att detta är dubbelt så mycket ersättning som minimilönen i Kenya.

Ett senare etiketterings-kontrakt, som inte var kopplat till Chat GPT, gick ut på att Samas anställda skulle märka ut bilder som visade saker som död, våldtäkt och tidelag. Kontraktet ska ha avbrutits i förväg på grund av att de anställda inte orkade med arbetet. Sama har nu sagt att de ska sluta med innehållsmoderering från och med mars 2023.

I en kommentar till Time bekräftar Open AI att de arbetat med Sama för att träna Chat GPT och att det rådde misskommunikation gällande typen av bilder som skulle samlas in.