Nyligen kom uppgifter om att Microsoft skulle investera 10 miljarder dollar i Open AI, företaget bakom AI-verktyg som Chat GPT och Dall-E 2, och nu meddelar Microsoft i ett blogginlägg att man ska göra en ny "flerårig investering på flera miljarder dollar".

Exakt hur stor investering det handlar om går Microsoft dock inte ut med.

Vd:n Satya Nadella säger att partnerskapet med Open AI bildades kring en gemensam ambition att på ett ansvarsfullt sätt främja banbrytande AI-forskning och demokratisera AI som en ny teknikplattform.

– I denna nästa fas av vårt partnerskap kommer utvecklare och organisationer inom olika branscher att få tillgång till den bästa AI-infrastrukturen, säger han.

Affären innebär att Microsoft stöttar Open AI:s forskning genom att investera mer i utveckling och utbyggnad av superdatorer samtidigt som man är Open AI:s exklusiva molnpartner, skriver The Verge.

I förra veckan lanserade Microsoft en tjänst i Azure där ett antal AI-modeller gjorda av OpenAI, bland annat GPT-3.5, Codex och Dall-E ingår och som är tänkt för att företag ska kunna använda sig av.

Microsoft uppges vara på väg att integrera Chat GPT i sin sökmotor Bing och även till viss del i sina appar för Word, Powerpoint- och Outlook.