Den amerikanska regeringen anser att Google bör sälja sin marknadsplats för annonser i realtid, Ad manager, en verksamhet som under 2021 stod för ungefär 12 procent av Googles intäkter, uppger Reuters.

I den stämningsansökan som lämnades in under tisdagen står det att ”Google har använt konkurrensbegränsande, utestängande och olagliga medel för att eliminera eller kraftigt minska varje hot mot dess dominans över digital reklamteknik”.

Detta här är andra gången som administrationen under president Joe Biden stämmer Google. 2020 handlade det om hur företaget upprätthåller sin dominans med sitt monopol på sökning på nätet och där väntas det bli rättegång i september.

Genom att granska och i vissa fall stämma stora tech-företag som Google men även Amazon, Meta och Apple vill regeringen jämna ut spelplanen för mindre konkurrenter.

I en kommentar till den nya stämningen säger Google att regeringen återigen använder ”felaktiga argument” som kommer att ”bromsa innovation, höja reklamavgifterna och göra det svårare för tusentals småföretag och utgivare att växa”.