Moderaternas talesman Tobias Billström förklarar att stoppet för hem-pc efter nyår avhandlats i tre olika omgångar av alliansen, senast i alliansens vårmotion.

– Avvecklingen är fastlagd, sedan handlar det bara om formaliteter och teknik. Det kommer att framgå senast den 16 oktober när budgeten presenteras i riksdagen, kanske redan i regeringsförklaringen, säger Tobias Billström.

Senare leveranser
Enligt honom kommer branschen att få leverera hem-pc efter nyår om avtalen tecknats före stoppdatumet den 31 december i år.

– Det är svårt att säga vad lagstiftarna tänkt sig för övergångsbestämmelser, men helt klart kommer nog företagen att få skälig tid på sig att tillhandahålla datorerna också, säger Mikael Sindahl, skattjurist på Skatteverkets rättsavdelning.

Redo att hamstra
Mikael Sandström på moderaternas kansli vill inte ange ett direkt stoppdatum.

– Eftersom avskaffandet av hem-pc är ett förslag för budgeten 2007, följer ju också tanken att det måste genomföras under den perioden, för att även ge en budgeteffekt under året, säger han.

Det talar för att stoppdatumet blir den 31 december.
– Framtiden för hem-pc kommer att klargöras tydligt i budgetpropositionen. Tanken är att någonting i den vägen ska hända 2007, men exakt vad som sker framgår av budgeten, säger Hans Lindblad, biträdande chef för moderaternas riksdagskansli.

Även om Björn Svedberg, vd på Nicator Sverige, inte riktigt tror på ett stoppdatum vid årsskiftet, är han och företaget startklara för den väntade hamstringsvågen.

– Ja, vi kan räkna med en stark hamstringseffekt. Vi får redan frågor från olika företag om vad som kommer att hända med hem-pc i framtiden, säger Björn Svedberg.

Till exempel har Ericsson planerat en stor upphandling i början av nästa år, men om företaget flyttar fram den eller inte, har inte kunnat gå att få besked om.

David Larsson på analysföretaget IT Research tror att hamstringseffekten under hösten kommer att ge omkring ytterligare 50 000 hem-pc som levereras under första delen av 2007.

– När hem-pc:n försvinner kommer priserna att få en allt större betydelse. När datorköparna får betala själva kommer det att resultera i att det säljs fler billigare modeller i detaljhandeln, säger David Larsson.

Fakta

Hem-pc-reformens vara eller inte vara har stötts och blötts i flera år. Senast ville den rödgröna majoriteten ta bort hem-pc förra sommaren. Men trots stöd av en Statskontorsutredning tvärvände socialdemokraterna och beslöt att behålla reformen.