Den här vecka för 40 år sedan gjorde Computer Sweden sin debut i tidningsstället. Computer Sweden skulle egentligen heta Computerworld Sweden, i likhet med sina systertidningar runt om i världen, men en namnstrid satte stopp för det.

Ett par månader innan det första numret av CS kom ut registrerade det konkurrerande förlaget Nordpress namnet Computerworld. Nordpress gav ut tidningen Datornytt och ville gärna samarbeta med amerikanska Computerworld. När det inte gick ville de sälja namnet för 200 000 kronor.

Lite för mycket pengar, tyckte förlaget IDG (eller CW Communications som det hette på den tiden) och valde namnet Computer Sweden i stället. Sedan många år äger Foundry, som IDG heter numera, namnet Computerworld, men har valt att behålla det inarbetade Computer Sweden.

Tajmingen för den nya tidningen var perfekt. En vecka senare lanserade IBM den första persondatorn i Sverige.

Sedan följde pc-revolutionen. Statskontoret spådde att det under 1983 skulle säljas mellan 15 000 och 20 000 ”mikrodatorer” i Sverige. Världen över var förändringen lika stor. Globalt såldes 180 000 pc 1983, enligt IDC.

Men alla var ändå inte lika optimistiska.

– Det är också viktigt att man inser att en smådator inte kan klara allt. Det händer att man totalt överskattar minne och snabbhet, säger Mats Rasmusson på LM Ericsson Telemateriel i CS nummer ett.

En annan succé var Unix. I första CS kunde man läsa om operativsystemet som en ”stark kandidat till att bli framtidens standardiserade operativsystem för små och stora datorer”.

– Det unika är det radikala greppet, förklarade Unixexperten Tore Bingefors och berättade att i Unix arbetar man inte mot ett operativsystemgränssnitt, utan man bygger in Unix i värddatorn.

Den då dominerande svenska datorn var svenska ABC 800 och dess operativsystem var CP/M. I första numret av CS får Statskontoret hård kritik för att öppna dörren för ABC 800 och samtidigt stänga den för amerikanska leverantörer som har investerat miljarder kronor i modernare teknik.

Få leverantörer vågar dock skylta öppet med sin kritik.

– Skulle man säga något sådant, så har man bränt sina chanser för all framtid, säger en av de kritiska företagsledarna.

Här nedan kan du läsa första Computer Sweden i sin helhet.