I en stor internationell polisinsats där 13 länder varit inblandade, bland annat Sverige, har hackare kopplade till den amerikanska regeringen lyckats hacka ransomwaregruppen Hive och på så sätt lyckats stoppa utbetalningar på över 130 miljoner dollar, runt 1,3 miljarder kronor, genom att kunna varna mer än 300 tilltänkta offer, rapporterar Reuters.

– Med hjälp av lagliga medel hackade vi hackarna. Vi vände på steken för Hive, sa USA:s vice justitieminster Lisa Monaco vid en presskonferens.

FBI har erbjudit över 1 500 dekrypteringsnycklar till de som utsatts,

Hives servrar har nu beslagtagits av den tyska federala polisen och den nederländska nationella enheten för högteknologisk brottslighet. Den som loggar in på Hives sajt möts av ett blinkande meddelande där det står att FBI beslagtagit sajten ”som en del av samordnade brottsbekämpande åtgärder mot Hive Ransomware”.

I en kommentar säger Dan Håland, gruppchef på regionalt it-brottscentrum i region Syd där gruppen för komplexa cyberbrott arbetat med de samordnade svenska ärendena, att den internationella samverkan är helt avgörande för att stoppan den här typen av gränsöverskridande kriminalitet.

– Att polisutredningar aktivt bedrivits i de länder som utsatts, samt att en bred samverkan skett kring den information som kommit fram i våra olika utredningar, har lett till att denna gemensamma insats möjliggjorts, säger han.

Hive har bara under det senaste året använts mot över 1 500 offer i 80 länder, även mot kritisk infrastruktur som skolor och sjukhus, Även företag i Sverige har utsatts för flera angrepp enligt polisen.