Det är på samma gång intressant och spännande, lite läskigt och ganska underhållande att följa de böljande tongångarna runt AI och Chat GPT just nu. Att genombrottet för AI i det allmänna medvetandet kommer i tider av stora kriser är perfekt tajmning för att skapa en stämning som känns närmast dystopisk. Med å ena sidan ohämmad teknikoptimism, å andra sidan rena undergångsprofetior, beroende på vem du frågar.

Ett tydligt exempel: i förra veckan avslöjade Wall Street Journal att medieföretaget Buzzfeed enligt ett internt pm ska börja använda sig av Open AI:s tjänster för att skapa innehåll. Buzzfeed är ett barn av internet som slog igenom med sina klickvänliga list-artiklar, som sedan hade några år med riktigt bra journalistik, men som fört en tynande tillvaro på börsen sedan introduktionen för drygt ett år sedan. Nyheten att AI ska skapa innehållet fick dock börskursen att rusa med 150 procent.

Att en del medieföretag använder AI är för det första inget nytt, och för det andra kom det nyss ett exempel på att det är väldigt mycket lättare sagt än gjort. Det visade sig dessutom att Buzzfeed ska använda AI för sådant som quiz, inte för journalistik. Men det spelar ingen roll, bara tanken på att billig AI ersätter dyr arbetskraft fick börsen att explodera.

”AI-bubblan drivs av villfarelsen att företag kan bestå enbart av chefer och aktieägare utan några arbetare”, kommenterade en twittrare, och det är väl inte helt sant men inte heller helt falskt.

Många av de experiment som görs nu handlar ju om att testa gränserna för vad AI klarar av och det är tacksamt att prata i termer om yrken som ersätts. Ett uppmärksammat exempel är att AI skulle ersätta jurister i rätten (det blev inte så nu). Ett annat att Chat GPT ”klarat en MBA”, en sanning med modifikation men likväl kittlande.

Ytterligare en sak som bidrar är att it-jättar som Microsoft och Google nu lyfter fram sina satsningar på AI i samma andetag som de gör sig av med tiotusentals personer. Även om det inte har direkt samband blir det en sorts undermedveten koppling ändå.

AI-utvecklingen går snabbt men det är fortfarande en bra bit kvar innan hela yrkeskategorier tas över av maskinerna. Jag är övertygad om att det bästa bruket av AI kommer att vara att förstärka och förenkla hur människor jobbar, inte att i första hand ersätta oss.

Men som sagt, det är inte alls konstigt att blickarna vänds till den nya revolutionerande tekniken i kristider. Även om det ger upphov till en hel del galenskaper.


Den här krönikan är hämtad ur Marcus Jerrängs veckobrev, ett exklusivt och personligt nyhetsbrev med analyser, läs- och länktips som skickas ut till Pro-medlemmar på fredagar. Vill du också läsa nyhetsbrevet? Registrera dig som medlem helt kostnadsfritt.