Ett av Storbritanniens största sjukhus, Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust, drabbades av ett stort it-avbrott i somras. När temperaturen gick upp till 40 grader så kraschade nämligen två datacenter som sjukhuset använde – de var sammanlänkade och avsikten var att de skulle fungera som varandras backuper.

Haveriet ledde till att de flesta kliniska it-system inte gick att använda och att personalen fick arbeta pappersbaserat.

De viktigasrte kliniska systemen kunde användas efter ungefär sex veckor men nu visar en rapport att det tog två månader att helt åtgärda avbrottet, rapporterar The Register.

Problemet var att för få personer hade detaljerad kunskap om den mängd av äldre it-system, som var ”alltför många, komplexa och sammankopplade för att kunna återställas snabbt”.

Sammantaget finns 371 it-system som stöder patientjournaler, patientadministration, kliniska tjänster och infrastruktur.

Hanteringen av incidenten kostade 1,4 miljoner pund, nästan 18 miljoner kronor, och innebar att man fick på plats en molnbaserad miljö för att ge en mer stabil säkerhetskopiering av data och en tredjeparts specialiserad återställningstjänst för att avbilda och extrahera data från de diskar som skadades under avbrottet i datacentret.