Det brittiska telekomföretaget BT har bestämt sig för att utföra ett antal tester för att se om drönare kan användas för att förbättra 5g-täckningen på landsbygden.

Testerna ska genomföras i närheten av Ipswich och i ett första skede nöjer man sig med att fästa en 5g-antenn på en hög byggnad, men tanken är att man i ett senare skede ska fästa antennerna på en ny drönare från Stratospheric Platforms Ltd (SPL).

Den nya drönaren kallas för High-Altitude Platform Station (HAPS) och 5g-antennerna ska ge en hastighet på 150 megabit per sekund på ett område som sträcker sig över 15 000 kvadratkilometer, rapporterar The Register.

Drönaren drivs av vätgas och tack vare sin låga vikt ska den kunna hålla sig i luften en hel vecka innan den behöver landa. När så sker skickas en annan drönare upp som ersättning, något som ska se till att uppkopplingen inte går förlorad.

Enligt den nuvarande tidsplanen ska den första flygningen genomföras i slutet av 2024 och en färdig lösning ska vara på plats i slutet av 2026.