En våg av personalneddragningar har svept över techbranschen, både internationellt och i Sverige. Sedan tidigare har unga tillväxtbolag som Klarna och Kry dragit ner på utvecklarstyrkan, och i år har bolag som Microsoft, Google och nu senast Spotify aviserat nedskärningar.

Spotifys besked kom så sent som förra veckan och innefattar fem procent av personalstyrkan, vilket motsvarar 600 personer, varav 100 i Sverige.

Flera rekryterare som Computer Sweden talat med säger att de återkommande beskeden från dessa eftertraktade och heta bolag har inneburit en attitydförändring på it-arbetsmarknaden.

Etablerade arbetsgivare i traditionella branscher växlar upp och kandidaterna har blivit mer intresserade av de jobben, som en följd av de neddragningar som gjorts i startup- och tillväxtbolagen och den osäkerhet som det skapat.

– Det är många techbolag som sagt upp folk, bland annat Klarna, Kry och Spotify. Det här har varit väldigt attraktiva arbetsgivare. Men det man kan se nu är en rörelse där kandidater i högre grad söker sig från den här typen av bolagen till mer traditionella bolag, inom till exempel försäkring, säger Sara Scheef, vd på rekryteringsbolaget Ada Digital.

– Branscher som försäkring, offentlig sektor och försvaret har ett stort digitaliseringsbehov och växlar nu upp sin rekrytering samtidigt som kandidaterna värderar andra saker: fast anställning och trygghet.

Tekniknära roller

Sara Scheef säger att hon annars inte sett av någon nedgång i rekryteringsuppdragen.

– Det skiljer i princip inte alls i antal jämfört med för ett halvår sedan, säger hon. I år drar vi till och med igång fler nya rekryteringsuppdrag än föregående år i januari.

Sara Scheef säger att det som eftersöks på arbetsmarknaden fortsatt är tekniknära roller: Utvecklare, cloud-utvecklare, devops-specialister. Data och analys är fortfarande hett eftertraktade kompetenser.

– Sedan har it-säkerhet ökat kraftigt. Det såg vi redan under pandemin, då distansarbetet behövde säkras upp. Sedan följde invasionen i Ukraina vilket har ökat satsningarna på säkerhetsområdet ännu mer.

Sara Scheef tror inte att en utvecklare som tvingats gå från exempelvis Spotify ens kommer att behöva söka nytt jobb.

– Har du arbetat på Spotify så är du väldigt anställningsbar. Det är snarare så att arbetsgivare behöver attrahera dem. För de mer traditionella bolagen handlar det om att möta deras behov.

Inte heller Alexandra Tihinen, rekryteringskonsult på IDG Recruitment, har märkt av någon direkt förändring vad gäller behovet av rekryteringsstöd – men att det är en hel del arbetstagare som visar vilja att röra på sig.

– När det gäller kandidaterna kan man säga att det rör på sig mer. Det är fler som är öppna för att flytta på sig, framför allt när det gäller mindre bolag, startups och scaleups, men även när det gäller de stora techbolagen. Det är oroligare där.

Tryggare anställningar

Också Alexandra Tihinen påpekar att den här rörelsen går i riktning mot branscher som kanske inte varit stekheta tidigare.

– Stora verksamheter inom till exempel försäkring, bank, offentlig sektor, livsmedelsindustri har blivit attraktivt. Det handlar förmodligen om att människor söker sig mot tryggare anställningar.

Kompetenser som Alexandra Tihinen menar smäller högt på arbetsmarknaden just nu är data analytics, data engineering, data scientists, beslutstöd, dataanalytiker. Dessutom är cybersäkerhet mycket eftertraktat precis som IAM-specialister, Identify and Access Management, alltså säkerhet och hantering av användaridentiteter.

Att kompetensbristen på något sätt skulle ha lindrats av de neddragningar vi har sett hittills kan hon inte se några tecken på.

– Nej, det är fortfarande svårt att hitta arbetskraft. Det är ändå många som trivs bra med sina arbeten och är svåra att få på kroken, och det är många organisationer som söker samma typer av kompetens. Det är fortfarande kandidaternas marknad.

Vad har då neddragningarna inom techbranschen haft för effekt på intresset för att starta eget i stället för att ta en ny anställning på ett etablerat bolag?

Fler enmanskonsulter

När Computer Sweden frågar Magnus de Verdier, medgrundare och teknisk chef på Brainville, marknadsplats för frilansare och konsulter, säger han att de sett en ökning av enmanskonsulter den senaste tiden, och att det kan ha en koppling till neddragningarna.

– Vi har sett att specialister och utvecklare i högre grad startat egna bolag, och det kan vara ett tecken på det. Magnus de Verdier tillägger dock att uppdragen i deras databaser senaste året minskat det senaste året. Under andra halvåret förra året minskade it-uppdragen med 15 procent jämfört med samma period året före. Sämre tider brukar märkas först i konsultbranschen, säger han.

– Det som sker i dåliga tider är att organisationerna drar ner på konsulterna och satsar på att anställa själva i stället. Samtidigt får de tajtare budget och kan inte anställa i tillräcklig takt och de egna it-avdelningarna klarar inte av att göra allt det som behövs.

Den största minskningen har skett inom rena utvecklingsjobb som Java, .Net och så vidare medans uppdrag inom drift, systemtekniker och it-support har till exempel ökat något, enligt Brainvilles uppgifter. Det här skulle kunna förklaras med att nya projekt minskar medan behovet av drift är konstant.