Hackarna ska ha stulit och läckt kunduppgifter från den franska satirtidningen efter att den publicerat en serie karikatyrer av Irans högste ledare Ayatollah Khamenei som en del i en mediekampanj för att stötta de regimkritiska protesterna i landet, rapporterar Reuters.

Publiceringen fick Iran att hota med ett "effektivt svar" på de "förolämpande” karikatyrerna.

I början av januari gick en tidigare okänd hackargrupp, Holy Souls, ut och hävade att den hade tillgång till över 200 000 Charlie Hebdo-kunders personliga information. Ett urval av uppgifterna släpptes – det handlade om namn, telefonnummer, hem- och e-postadresser för konton som prenumererade på eller köpte varor från tidningen. Uppgifterna verifierades som äkta av den franska tidningen Le Monde.

Och nu pekar säkerhetsexperter på Microsoft ut Irans regering för att ligga bakom hackargruppen och de skriver i ett blogginlägg att ”informationen, som den iranska aktören har fått tag på, kan sätta tidningens prenumeranter i riskzonen för att bli måltavlor på nätet eller fysiskt måltavlor av extremistorganisationer”.

Attacken ska ha varit en del i en bredare påverkanskampanj från Iran som också innefattade falska Twitterkonton där karikatyrerna kritiserades. Teknikerna som använts är enligt experterna desamma som Iran tidigare använt och hackargruppen densamma som tidigare stört det amerikanska presidentvalet 2020.