Pc-jätten HP var bland de första stora it-bolagen att dra i nödbromsen inför de tuffa tider som väntar. Redan i november i samband med att det nya räkenskapsåret börjar meddelade bolaget att man förväntar sig kapa mellan 4000 och 6000 jobb globalt tills slutet av räkenskapsåret 2025.

I samma veva stuvades det även om i Sverige och Norden, där tidigare Sverige-vd:n Stefan Bergdahl numera är vd för Norden och Baltikum. Vilket också innebär att det inte längre finns några lokala vd:ar i länderna.

– Tidigare har det varit landbaserat, men framöver är det nordiskt som gäller, säger Stefan Bergdahl och betonar att det främst varit i chefsledet som nedskärningarna slagit lokalt.

– Det är i chefsledet vi har bantat. Det är så vi kan bli mer effektiva utan att behöva dra ner på de som levererar.

Lokala chefer

Den dagsaktuella siffran för HP Sverige ligger runt 110 anställda, medan de andra nordiska länderna ligger runt 60 anställda.

Vad blir den största skillnaden för HP Sverige?

– Det ska bli en minimal skillnad. Det är fortfarande samma lokala chefer. Det positiva med att jobba nordiskt är att om vi behöver mer resurser inom specifika områden kan vi hjälpas åt att hitta det, och vi ska försöka ta best practice från alla länderna, säger Stefan Bergdahl, som strävar efter att bevara det lokala.

– Det dagliga arbetet i hur vi interagerar mot kunder och partner ska vara detsamma. Filosofin jag har är att vi behöver ha lokala chefer. Jag tror inte att en finsk kan göra bättre affärer i Norge, utan man gör affärer på olika sätt i de olika nordiska länderna.

Och varför blev det du som fick jobbet som Norden-vd?

– Det ska du inte fråga mig. Vi har ett väldigt starkt team här som har gjort ett otroligt bra arbete och Sverige är den största marknaden.

Leveransproblem

Att HP skär ner och stuvar om beror till stor del på att det väntar en tuff pc-marknad framöver. I samband med neddragningarna uppgav HP att man räknar med lägre vinst nu under första kvartalet. Och med det ekonomiska läget med hög inflation och höjda räntor förväntar sig bolaget att såväl konsumenter som företag håller hårdare i slantarna.

Stefan Bergdahl säger att det är ett speciellt marknadsläge som man måste vara beredd på.

– Vi har haft otroligt starka år under pandemin. Först behövde massa företag duplicera allt när alla började jobba hemifrån. Det har drivit försäljningen, säger han och konstaterar att det samtidigt varit en del leveransproblem.

– Sedan mattades marknaden av i somras, samtidigt som vi började kunna leverera igen, och kunderna fick de leveranser de väntat på.

Utmanande framtid

Historiskt sett är pc-försäljningen till företag inte på några katastrofala nivåer, men det är en utmanande framtid som väntar.

– Tittar man år efter år så har marknaden gått ner rejält. Men jämfört med 2019 är vi på ungefär samma nivå.

Vad betyder det, har det gått upp eller ner jämfört med 2019?

– Det varierar. Det är lite beroende på vilket kvartal du tittar på.

På konsumentmarknaden ser det ännu tuffare ut.

– Den marknaden ökade ännu mer under pandemin. När svenskarna inte fick resa lade vi pengar på elektronik istället, konstaterar Stefan Bergdahl.

Men där kommer baksmällan verkligen nu med en omvänd situation, det vill säga frågan är hur hög betalningsvilja det finns i en lågkonjunktur, med ökade räntor och höga energikostnader.

– Inom konsument har det gått ner ännu mer, och det är inte så konstigt.

Hur ska ni bemöta det?

– Dels får man finna sig i läget, men vi ska även titta på om man kan göra något annorlunda.

Här nämner han förvärven av videokonferensleverantören Poly och gaming-inriktade Hyper X som nya spelkort i leken.

– Vi försöker öka vår omsättning med tillbehör runt datorn, och ska försöka se till att vi inte tappar i omsättning. Hyper X riktar sig mer mot konsument, medan Poly är mer för företagskunder. Och det har gått bra, men självklart mattas den marknaden också av.

Mer begagnat

Han tror också att lågkonjunkturen kan innebära att marknaden för återvunna datorer kommer att ta fart.

– Jag tror att den marknaden kommer öka nu. Många kunder har det som krav när de köper, att de ska kunna köpa andrahandsprodukter. Många säger det i sina upphandlingar, men det är inte alltid det blir så. Det brukar vara väldigt liten volym, men jag tror att det kan öka nu. Särskilt med en yngre generation som tänker mer på hållbarhet än vad den äldre generationen gör.