Efter att Google i måndags presenterat sin Chat GPT-utmanare Bard fortsatte AI-kapprustningen mellan techjättarna på tisdagskvällen när Microsoft vid ett pressevent i Redmond visade upp nästa generations sökverktyg: rätt och slätt kallad nya Bing.

– Rallyt startar i dag och vi kommer att röra oss snabbt. Vad som är ännu viktigare är att vi kommer ha kul med att innovera sök igen, för det är hög tid att göra det, sa Microsofts vd Satya Nadella vid presentationen.

Som spekulationerna gjort gällande handlar det alltså om en ny version av Bing med Open AI:s teknik inbyggd.

AI:n i nya Bing bygger på nästa generations språkmodell som ska vara mer kraftfull än Chat GPT och som är specialanpassad för sök. Tillsammans med Open AI:s teknik ska svaren bli mer relevanta, aktuella och källhänvisade. Nya färska data ska sugas in i modellen kontinuerligt. Även den underliggande sökmotorn är AI-förstärkt så att algoritmen blir mer relevant.

Den nya söktjänsten levererar både vanliga sökresultat i form av länkar och sökresultat i form av AI-baserade svar. Det finns också möjlighet att börja chatta med AI:n för att få mer information. I chattläge kan Bing ta emot söksträngar på upp till 2 000 tecken.

bing

Även en ny version av webbläsaren Edge ingår i paketet. Här blir Bing inbyggd som vad Microsoft kallar en AI-baserad "andrepilot"

– Med nya Bing behöver jag inte börja med något förenklat som ”Mexico City travel tips”, sa Microsofts sökchef Yusuf Mehdi som istället började sin sökning med ”skapa en resplan för en femdagars resa för mig och min familj”.

Microsoft poängterade under pressträffen att man noga studerat riskerna med att bygga in AI i sin söktjänst och att man tagit fram helt nya processer för att minska riskerna och göra användningen säker och tillräknelig.

Den nya versionen av Bing kommer att rullas ut globalt men i sakta mak. Men desktop-versionen av nya Bing finns tillgänglig för alla, med viss begränsad användning, redan från och med i dag, meddelar Microsoft.