Efter att Microsoft på tisdagen stulit rampljuset med sin lansering av nya AI-förstärkta versionen av Bing var det på onsdagen Googles tur att försöka kontra, med ett livestreamat event från Paris. Men redan innan eventet drogs igång blåste det upp till rejäl motvind.

Google lade ut en marknadsförings-video på Twitter som demonstrerade Bard, Chat GPT-utmanaren som Google presenterade i måndags. I klippet får Bard frågan om vilka nya upptäckter James Webb-teleskopet gjort som man kan berätta för ett barn, och Bard svarar bland annat att teleskopet användes för att ta den första bilden av en exoplanet, en planet utanför vårt solsystem.

Problemet var bara att det är fel.

De första bilderna av exoplaneter togs av teleskopet VLT redan 2004. Missen upptäcktes av Reuters, som också rapporterade om saken.

När Google sedan höll sitt event var nyheterna där inte tillräckligt heta för att blidka marknaden efter blundern, och aktien dök som mest 9 procent, vilket motsvarar 100 miljarder dollar i börsvärde.

– Google har kämpat de senaste veckorna för att komma ikapp på sök och det orsakade en stressad lansering och det pinsamma misstaget att visa upp ett felaktigt svar i demonstrationen, säger analytikern Gil Luria på D.A. Davidson till Reuters.

En talesperson för Google säger till nyhetsbyrån att misstaget visar vikten av en rigorös testprocess, något företaget nu ska fokusera på i ett särskilt testarprogram.

– Vi kommer att kombinera extern feedback med våra interna tester för att vara säkra på att Bards svar håller en hög nivå av kvalitet och säkerhet och är baserad på riktig information.

Vid eventet i Paris på onsdagseftermiddagen presenterade Google en rad nya AI-funktioner kopplade till företagets befintliga produkter, främst inom bildsök, kartor och översättning. Så många fler detaljer om Bard utöver vad som presenterades i måndags gavs inte, mer än att Google poängterar att funktionerna kommer att göra sökresultaten bättre.

– När vi fortsätter att föra in generativ AI-teknik i våra produkter kommer den enda begränsningen för sök vara din fantasi, sa Googles sökchef Prabhakar Raghavan under sin presentation.