Det nya ramavtalet löper över två år med möjlighet till ytterligare två års förlängning.

I varje region har det utsetts en primär leverantör, där det också kan finnas fem underleverantörer per region. Enligt myndigheten ska förfrågningar i första hand gå till den primära leverantören, som förväntas tillgodose minst 80 procent av det behov som finns i regionen. De förfrågningar som den primära leverantören väljer att inte svara på går vidare till de sekundära leverantörerna.

Ramavtalet började gälla den 1 februari och vinnare i region Norr är Data Ductus, medan CGI tagit hem region Mitt. Vinnare i region Syd är IBM.

För Data Ductus är uppdraget i region Norr ett rejält lyft. Uppdraget beräknas vara värt upp emot 200 miljoner kronor och bolaget räknar med att man kommer behöva rekrytera 40 nya konsulter. Leveransen kommer främst att ske genom Luleåbolaget Bnear IT, som sedan ett knappt år tillbaka är en del av Data Ductus. Bnear IT har idag cirka 40 anställda, så om rekryteringen går som den ska är bolaget snart dubbelt så stort.

Det nordliga uppdraget omfattar konsultstöd för systemutveckling, it-arkitektur och utvecklingsledning till Försäkringskassans verksamhet i Luleå och Kalix.

– Vi är oerhört stolta över att ha tagit hem den här affären i tuff konkurrens med de stora etablerade it-konsultbolagen. Tack vare samgåendet med Skellefteåföretaget Data Ductus i våras har vi nu en stark lokal leveranskapacitet, säger Olov Stenberg, försäljningschef på Bnear IT i ett pressmeddelande.

Ida Ek, konsultchef på Bnear IT, hoppas att det nya avtalet ska underlätta rekryteringsarbetet.

– Att attrahera duktiga medarbetare är något vi jobbar mycket med. En viktig faktor är att kunna erbjuda intressanta och utvecklande uppdrag och det kommer vi definitivt kunna göra genom denna affär. Ett långt avtal med en myndighet som denna gör oss dessutom till en trygg arbetsgivare nu när ekonomin ser ut att gå in i en lågkonjunktur, säger hon.

Här är vinnarna i respektive region

Region Norr

Primär leverantör: Data Ductus
Bnear IT, underleverantör 1
Skylite Affärsutveckling, underleverantör 2
Cygni, underleverantör 3
Tromb, underleverantör 4
Sekundära leverantörer: Consid och Sogeti


Region Mitt

Primär leverantör: CGI
Knowit Norrland, underleverantör 1
Knowit Gävleborg, underleverantör 2
Easit, underleverantör 3
Sekundära leverantörer: Consid, Viati, Castra och Sogeti

Region Syd

Primär leverantör: IBM
IBM Client Innovation Center Sweden, underleverantör 1
IBM Danmark, underleverantör 2
Sekundära leverantörer: Consid, Castra och Sogeti