Igår kom beskedet om att Media Markts sjuttonåriga resa i Sverige är över. Att det har varit en kostsam sådan har vi skrivit om flera gånger. Att det blev Power som till slut tog över verksamheten var kanske ingen jätteöverraskning. Det var väldigt nära att ske redan för fem år sedan, när Power fortfarande hette Expert. Men det som inte skedde då på grund av interna stridigheter hände alltså igår.
– Det har varit en lång process, konstaterar Powers koncernchef Ronny Blomseth, som är mycket nöjd med att vara i hamn med affären.
– Vi har haft en dialog med Media Markt och med andra också. Då måste man passa på när det passar.
Varför passade det nu då?
– För att det ska bli något måste någon vilja sälja och någon vilja köpa. För vår egen del har vi hela tiden velat ha butiker i Sverige som i de andra länderna också, och det får vi nu.
Ronny Blomseth är väl medveten om att Media Markt har haft svårt att få kedjan lönsam. Men det verkar inte bekymra honom i dagsläget. Så här svarar han på frågan om hur Power ska göra för att hitta lönsamhet:
– Nu behöver vi en del tid att sätta oss in i det, och titta på alla sidor av verksamheten. Vi får återkomma med vad vi har för planer. Det är för tidigt att gå in i detaljer nu. Från och med sommaren kommer vi börja jobba aktivt, säger han.
Butikerna ska byggas om
Det är först från och med sommaren som konkurrensmyndigheterna har sagt sitt och den nya ägaren kan ta över på allvar. I Sverige har Power startat sedan några år, lett av Robert van Toor. Han kommer bli Sverigechef på Power och Media Markt han ser också fram emot att komma igång. Exakt när Power tar över på riktigt är dock inte satt än.
– Vi har inget exakt datum. Sommaren är det som är sagt. Då tar Power över allt, och då ska vi bygga om butikerna utifrån Powers butikskoncept, säger Robert van Toor.
Vad innebär det, vad är skillnaden mot Media Markts butiker?
– Vi har två olika butikskoncept, där vi har fokus på lite andra varugrupper. Vi hoppas kunna dra nytta av det.
Många av Media Markts butiker har som sagt haft det tufft, så en tänkbar variant för Power att uppnå lönsamhet i verksamheten framöver kanske kan vara att lägga ner någon eller några butiker. Men några sådana planer har inte Robbert van Toor.
– Vi har viljan och ambitionen att driva alla butiker vidare. Det är fantastiskt bra lägen och personalen kan sina marknader och känner sina kunder. Så vi har ingen ambition att göra någon förändring där.
Koncernchef Ronny Blomseth är ännu tydligare på frågan om det kommer att vara aktuellt att lägga ner några butiker:
– Nej, blir det raka svaret och han börjar snarare prata om det motsatta.
– Vi har en ambitiös plan om att öppna fler butiker. De jag har besökt har varit väldigt fina butiker, med duktig personal och de ligger i de rätta retailparkerna. Nu har vi etablerat oss i Norge, Finland och Danmark och fått bra utveckling på omsättningen.
I Sverige har Power endast funnits som e-handlare, en satsning som Ronny Blomseth ser som en bra start.
– Vi har etablerat oss, och det har hållit sig uppe bra, med en väldigt liten insats från oss. Vi har fått en fin position på marknaden, den är jag nöjd med.
Butiker bättre för försäljningen
Men ett butiksnät har saknats, likt Power har i de övriga nordiska länderna, och det är också därför man så länge velat ta över Media Markts verksamhet.
Varför är det viktigt att ha butiker?
– Media Markt har ungefär 75 procent av omsättningen från sina butiker. Hos oss är det ungefär detsamma. Vi ser att omsättningen ökar även för e-handeln på de ställen vi har en butik. Den kombinationen är väldigt bra, det syns en effekt när man kan hämta sin vara i butiken också.
Fram till sommaren kommer butikerna drivas vidare under Media Markts varumärke.
– Det är Media Markt som äger butikerna idag så vi har ingen möjlighet att skylta om dem än.
Precis som när Netonnet och Komplett blev en stor hemelektronikkedja kommer det finnas en hel del synergier, där allt kan drivas från Powers huvudkontor, med till exempel ett gemensamt it-system. Och det finns många fler.
– Det finns en hel del synergier med logistik och lager, men vi har även andra faktorer. Det är till exempel ett väldigt stort överlapp av produkter, de är i stort sett detsamma, konstaterar Ronny Blomseth och betonar att bättre inköpsvillkor är en tydlig drivkraft.
– Det räknar vi med att vi får. Det är en viktig faktor.
Media Markt kvar som delägare
Det som är sagt är också att samtliga 1 300 Media Markt-medarbetare ska följa med till Power. Huruvida det kommer finnas synergier att hämta där tycker koncernchefen att det är för tidigt att svara på.
– Vi har ingen information om det nu. Vi köper 29 lokationer med duktiga medarbetare som vi ska behålla, säger han.
Bilden av att Media Markt nu ger upp Sverige stämmer inte till 100 procent. En del i uppgörelsen är att Media Markt Saturn kommer att ha en minoritetsandel på 20 procent i Power Sweden. Vad det tyska bolaget har för planer med det återstår att se. Ronny Blomseth välkomnar det.
– De ska sitta med. Vi ser det som en väldigt bra partner att ha med. Det är Europas största elektronikhandel och en väldigt bra partner att prata med.
Samtidigt har de inte lyckats få lönsamhet i Sverige på 17 år.
Men det kommer ni lyckas med?
– Ja, vi ser att vi kan nå fram till lönsamhet i Sverige. Vi är ganska optimistiska.