Tidigare Sverige-vd:n klättrar inom Microsoft

Joacim Damgard, som var Sverige-vd på Microsoft mellan 2016 och 2018, har utsetts till ny chef för Microsofts region Western Europe. Det är en region som utöver Sverige innefattar Belgien, Danmark, Finland, Irland, Island, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Schweiz, Spanien och Österrike.

Han har under de fyra senaste åren varit vd för regionen Central & Eastern Europe, men nu ser han fram emot att få komma hem, som han skriver på Linkedin.

”Jag började min resa med Microsoft i Sverige, som är en del av Western Europe, så det här är en slags hemkomst och jag är ivrig på att komma igång”, skriver han och kommenterar också uppdraget:

”Jag ser fram emot att jobba med hela regionen för att vägleda våra kunder när de upptäcker hur digital innovation kan användas, inte bara för att ta tag i utmaningar, utan också för att upptäcka och skapa nya möjligheter. Vårt engagemang för att hjälpa kunder och regeringar att kunna se den positiva effekten av avancerad teknik som AI för att skapa innovation och lösa ekonomiska och samhälleliga utmaningar aldrig varit större”.

Ändring i Telias koncernledning – trotjänare går i pension

Dan Strömberg, chef för regionen LED, det vill säga Litauen, Estland och Danmark och vd för Telia i Litauen, planerar att gå i pension till sommaren efter en 43 år lång karriär inom samma företag. Han kommer lämna rollen Litauen-vd i slutet av februari, men kvarstår i rollen som chef för LED och medlem av koncernledningen fram till sin pensionering.

Giedrė Kaminskaitė-Salters, som haft olika ledande befattningar sedan hon började på Telia 2015, ersätter Dan Strömberg som Litauen-vd. Vem som efterträder Dan Strömberg som LED-chef och medlem av koncernledningen kommer enligt Telia att meddelas längre fram.

Han leder israeliska bolaget i Sverige

Det israeliska cybersäkerhetsföretaget Radiflow ska inleda en Sverigesatsning, med ambitionen att bli ledande i sin nisch inom två år. Ansvarig för satsningen blir Jesper Nilsson, som jobbat på bolaget i två år från Tyskland, och som nu fått uppdraget att expandera i Sverige. Radiflows produkter används främst för att skydda den uppkopplad industrins driftsystem.

– På grund av den stora mängden variabler som är involverade är det i princip omöjligt, och även kontraproduktivt, att agera på alla säkerhetsrisker i förhållande till industriella nätverk. Det gäller istället att med precision kunna prioritera hoten med störst potentiell påverkan, istället för att nödvändigtvis fokusera på de mest sannolika hoten, och upprätta säkerhetsåtgärder därefter, säger han om bolagets arbete i ett pressmeddelande.

– Vi kommer nu att både anställa medarbetare och etablera samarbeten med branschens bästa distributörer och systemintegratörer för att möta marknadens behov tillsammans med dem.

Han ska leda Dizparcs säkerhetsbolag

Konsultbolaget Dizparc sjösätter nu en ny vertikal i sitt erbjudande, cybersäkerhet. Säkerhetssatsningen kommer ledas av koncernens Karlstadsbolag Promobility, som nu döps om till Dizparc Secured för att signalera att man blir en nischad cybersäkerhetsaktör.

– Genom att bli en del av koncernen och satsa vidare som Dizparc Secured ser vi ökade möjligheter att kunna fortsätta vässa och investera i vårt strategiska erbjudande samt växa med ännu fler duktiga säkerhetskonsulter. Vi vill vara en one-stop-shop för de verksamheter som köper cybersäkerhetstjänster och tillsammans med våra nya 220 kollegor kan vi våga sticka ut hakan och säga att vi nu verkligen är det, säger Johan Nilsson, som kommer vara vd på Dizparc Secured i ett pressmeddelande.

– Den hotbild de flesta verksamheter idag möter är minst sagt utmanande för en organisation att både förstå och hantera på egen hand. Därför satsar vi som koncern nu på ett vasst erbjudande inom cybersäkerhet där framförallt vårt kontor i Jönköping och nyetablerade Dizparc Secured i Karlstad blir viktiga pusselbitar, fyller koncernchef Andreas Blåeldh i om satsningen.

Telenor utser hållbarhetschef

Åsa Lenhoff är ny hållbarhetschef på Telenor Sverige. Hon har jobbat på Telenor sedan 2017, först med ansvar för regelefterlevnad och sedan 2021 leder hon teamet som jobbar med compliance, hållbarhet, kvalitet och privacy.

– Tillsammans med ett starkt gäng experter i teamet ser jag fram emot att fortsätta utveckla Telenors hållbarhetsarbete. Vi har mycket på plats och kommer nu att växla upp ambitionsnivån ytterligare, säger hon om uppdraget i ett pressmeddelande.

– Åsa är en kompetent, tydlig och bra ledare som fyller den här rollen på ett utmärkt sätt. Hållbarhet ska vara en röd tråd genom allt vi gör inom hela Telenor. Jag känner mig trygg med att Åsa kommer att leda arbetet med hur vi ska nå våra hållbarhetsmål och att vi uppfattas som en ansvarstagande samhällsaktör, säger Sverige-vd Bjørn Ivar Moen.

Chefsbyte på Fortnox

Svenska mjukvarubolaget Fortnox utser Charlotta Lundberg till ny chef för affärsområdet Byrån, vilket även innebär att hon tar plats i Fortnox koncernledning. Hon har många års erfarenhet från ledande chefspositioner, bland annat inom EF Education och har även varit på Tre. Hon börjar på Fortnox den 6 mars och ersätter då Camilla Skoog, som kommer att lämna bolaget.

– Charlottas ledaregenskaper, personlighet och kundfokus är något som kommer att passa Byrån och Fortnox framöver, säger Fortnox vd Tommy Eklund i ett pressmeddelande.

Veckans chefsnyheter publiceras först i nyhetsbrevet Branschkollen. För att vara först med de senaste nyheterna, prenumerera här.