Det är vanligare att västerländska opinionsbildare reagerar på de kinesiska myndigheternas kontroll av internet än vad de kinesiska internetanvändarna gör. För det stora flertalet av de 125 miljoner kinesiska internetanvändarna är det en icke-fråga. 
Det hävdar Johan Lagerkvist, som nyligen doktorerat i kinesiska vid Lunds universitet. Titeln på hans avhandling är "The Internet in China".

– Kineserna är självfallet medvetna om myndigheternas kontroll av internet, men de uppger samtidigt att internet har ökat friheten. Det är en paradox som myndigheter och användare lärt sig leva med, säger Johan Lagerkvist.

Den vanligaste kontrollen från myndigheternas sida är att förbjuda sökord i sökmotorer, övervaka diskussionsforum och att blockera trafik från utländska servrar. Blockeringen är speciellt effektivt mot allt som rör etnisk nationalism, till exempel Tibetfrågan.

Myndigheterna fick till exempel Google att undertrycka sökord. Därmed frångick Google sin devis "don´t be evil" och det är något som gjort att företaget tappat ansiktet i många kinesers ögon. 
– Googles agerande gör att kineserna föredrar den officiella kinesiska sökmotorn.

Myndigheternas regelverk för kontroll av internet är inget statisk och bygger på en dialog med de inhemska nyhetssajterna om var gränsen går och många av de mer akademiskt inriktade utländska sajterna kontrolleras inte alls.
– Myndigheterna måste hela tiden uppmuntra internetanvändningen eftersom de är medvetna om att den stimulerar ekonomisk tillväxt.

Samtidigt finns det mängder av exempel på att internet blir allt viktigare för att föra fram folklig opinion och att får myndigheterna att ändra sina beslut. De ständigt ökande bloggarna får allt större betydelse. När en brand i en fyrverkerifabrik skördade många arbetares liv bagatelliserade den kinesiska regeringen händelsen - till att börja med, men sedan det verkliga händelseförloppet uppdagats på internet, bland annat genom bloggare, tvingades regeringen till reträtt.
– Premiärministern tvingades gå ut och ta tillbaks sina uttalanden och be om ursäkt. Det är ett utmärkt exempel på vilken makt opinionsbildningen på internet har idag, säger Johan Lagerkvist.

Det här exemplet, tillsammans med många fler, visar att internet i Kina inte enbart handlar om myndighetskontroll, utan också om ett redskap för att ge medborgarna makt.
– Internet tvingar enpartistaten att ändra sin hållning - den tvingas kompromissa och argumentera i högre grad än vad den behövt göra tidigare.