För de svenska konsultbolag som har stor verksamhet i Ukraina förändrades vardagen drastiskt för ett år sedan, när Ryssland inledde sin fullskaliga invasion. Och det både på det privata och det yrkesmässiga planet.
Det gäller inte minst för Andreas Flodström, som är en av två grundare av Beetroot, som varit på plats i Ukraina sedan 2012. Efter ett telefonsamtal med en amerikansk vän den 23 februari anade han vartåt det barkade, och tack och lov var han och hans gravida fru redo att ge sig av.
– Jag satte klockan på 04:00, och bilen var tankad. Sedan var vi kvar fram till lunch efter att ha varit nere på kontoret och haft stormöte. Vi tog med oss tillräckligt mycket för att kunna vara borta ett tag, säger han.
De lyckades tillsammans med ett antal kollegor ta sig över gränsen till Moldavien där de samlades på Beetroots satelitkontor samma kväll. Där kunde de följa utvecklingen och hjälpa sina kollegor så gott de kunde i det krig som brutit ut. Andreas Flodström säger att hela bolaget hade jobbat en hel del med att vara förberedda.
– Vi hade en tydlig plan och hade preppat en hel del. Alla bolagets resurser fanns tillgängliga för den som behövde, och hela bolaget blev ett hjälpcommunity, både för oss själva men även för andra.
Teknikhubb i Mariupol totalförstörd
Han imponeras också av den starka mobilisering som fanns i samhället, och den har även påverkat Beetroots verksamhet, både innan och efter krigsutbrottet.
– Vi drog igång en egen fond för välgörenhet, som skulle distribuera ut pengar till gräsrotsrörelser, säger han.
Det arbetet har också fortsatt, inte minst utifrån den verksamhet som bolaget hade i Mariupol. Men den verksamheten och kontoret i Kharkiv finns inte mer, så numera har Beetroot sju kontor runt om i Ukraina.
– I Mariupol drev vi en tech-hubb i samarbete med staden, ett ställe för startups att mötas, men även för barn och pensionärer. Det är en tung industristad som varit under omvandling, så staden var väldigt aktiv i det arbetet. Den hubben är i princip totalförstörd idag, men tack och lov är de anställda okej, konstaterar Andreas Flodström, men betonar att man numera har en annan form av hubb där man försöker samla kraften i det ukrainska samhället.
– Hubben kopplar samman behov som finns och tar hand om administrationen. Det är inte bara tech, utan det kan även gälla återuppbyggnad och andra samhällsfunktioner.

Kriget har också inneburit nya uppdrag för Beetroots personal.
– Vi har ett tiotal anställda som är i armén. De är inte längst ut på fronten, utan mer i teknikinriktade roller.
App för luftvärnet
Och det finns gott om tekniska lösningar som har dykt upp under det senaste året. Andreas Flodström lyfter bland annat ett privat initiativ från en medarbetare.
– En av våra anställda byggde en app, där man med motsvarande bank-id kan logga in och anmäla om man ser något komma flygande. Sedan markerar man i appen var det är någonstans och så går det direkt till det ukrainska luftvärnet, säger han och konstaterar att kriget påverkar alla på bolaget på något sätt.
– Alla har en story, med någon eller några familjemedlemmar som har drabbats av kriget och en majoritet av våra anställda har tvingats lämna sina hem någon gång, och många har bott på våra kontor i perioder.
Men trots allt elände kriget fört med sig har Beetroot ändå lyckats hålla affärerna igång.
– Redan i april var vi tillbaka på 100 procent produktivitet, och under mars kanske det var 80 procent, så operativt har vi kunnat hålla igång verksamheten. Vi har automatiska generatorer som går igång om strömmen går, och går internet ner så har vi använt Starlink, det fungerar förvånansvärt bra. Det har varit utmanande, men ett rejält styrkebesked av Ukraina, och ukrainsk tech.
Techbranschen växte trots kriget
Och det märks inte minst i siffrorna från Ukraine IT Association han hänvisar till. Där framkommer det att techbranschen i Ukraina faktiskt växte med 7 procent under 2022, jämfört med 2021. Andreas Flodström säger att Beetroot växte med 15 procent, och det är den typen av inrapporterade siffror från it-bolagen som den sjuprocentiga tillväxten baseras på.
– Vår it-konsultdel har vuxit, och det har vår utbildningsdel Beetroot Academy också gjort, med 35 procent. Det är tyvärr av det tråkiga skälet att det är så pass många som har förlorat sina jobb, då blir tech en bransch man tittar på. Så vi har ungefär 4000 som har gått Beetroot Academy.
Beetroot har en majoritet av kunderna i Sverige, men har också riktat sig mot USA det senaste året.
– Vi har satsat mycket på försäljning mot USA. Kostnadsbasen mot tech i Ukraina är i dollar, och det gör att det har blivit lite dyrare för Sverige just för tillfället. Därför har vi riktat oss mer mot USA.
Ordnade busstransporter
Sigma Software är ett annat svenskt bolag med rejäl närvaro i Ukraina. Det svenska bolagets ukrainska verksamhet har cirka 2000 anställda, och även här hade man förberett sig så gott det gick innan krigsutbrottet.
– Vi hade förberett oss och hade en plan. Vi såg att det eskalerade, men en situation med en fullskalig invasion hade vi inte räknat med, säger Carl Vikingsson, vd på Sigma Technology Group.
Inledningsvis tog man sikte på att evakuera så många som möjligt till västra Ukraina.
– Vi hade busstransporter anordnade, och hade även bokat hotellrum. Vi har också haft ett gäng på 35-40 personer som har via Telegram fått hålla reda på var kollegorna befinner sig. Man anmälde när man var på säkert ställe, och sedan kunde den som var på en säker hjälpa de andra.
Nu ett år senare har verksamheten ändrats en hel del. Det tidigare kontoret i Kharkiv är stängt. Nu bedrivs verksamheten främst från Kiev, Odessa och Lviv, samt från några nya mindre kontor i västra delarna av landet.
– De har öppnats för att kunna hantera verksamheten. Efter pandemin har det blivit lättare att jobba på distans, säger Carl Vikingsson och konstaterar att även Sigma Software har säkrat upp alla kontor har elverk med dieselaggregat som ska fungera även om strömmen går ner.
Jobbar från andra länder
Att jobba på distans blir också extra viktigt eftersom en del av personalstyrkan också har lämnat landet.
– Män mellan 20 och 60 år som inte har fler än tre barn måste vara kvar. Vi har cirka 300 som har evakuerat sig till andra länder i Europa, som Polen, Portugal och Tyskland.
Har ni hjälpt folk till Sverige också?
– Ja, det har vi gjort och en del har kommit, men många har släktingar runt om i Europa också. Vi har öppnat upp våra kontor för de som behöver.
Även Sigma Softwares affär har trummat på trots svåra omständigheter. Carl Vikingsson säger att det främst handlar om utveckling för amerikanska, europeiska och svenska kunder samt en del mjukvaruutveckling för den svenska industrin. Och man har till och med lyckats skaffa nya kunder.
– Vi har upptäckt att kunderna vi har är väldigt lojala, och så har vi expanderat mot tech-industrin i USA, där vi fått några nya kunder. Vi ökade faktiskt med 200 personer ifjol.
Carl Vikingsson säger också att det finns många viktiga lärdomar att ta med sig
– Att man alltid ska vara förberedd på det värsta, inte bara mentalt. Och att man hela tiden informerar personalen om vad som sker. Till slut blir även kriget en vardag, säger han och konstaterar att man också svetsas samman.
– Alla hjälper varandra. Det kan dyka upp saker hela tiden så då är det viktigt att man är där för att hjälpa varandra.
Mycket tid på det personliga
Nexer Group jobbar också en hel del i Ukraina. Vd Lars Kry är imponerad av hur smidigt det har gått att fortsätta arbetet, men precis som när vi pratade med honom i samband med krigsutbrottet konstaterar han att det viktigaste för honom är att se till att kollegorna har det bra.
– Vi har kvar ett antal kunder där. Leveransen funkar väldigt bra, det är egentligen ingen påverkan alls. Vi försöker lägga mycket tid på det personliga, där är det inte som vanligt, säger han och återger ett citat som har etsat sig fast:
– Det var en som sade ”man blir glad när man hör en bombkrevad för då vet man att man inte blivit träffad”.
Nexer har även fått ett antal nya medarbetare det senaste året, men Lars Kry tror att det kunde ha varit fler om inte Sverige varit så stelbent.
– Vi har rekryterat personer från Ukraina, ungefär ett tiotal anställda, majoriteten kvinnor, och vi hjälper dem så gott det går, säger han och är inte särskilt sparsam med kritiken mot hur det är att anställa någon från ett annat land.
– Sverige har inte varit bäst i världen. Många har varit här och vänt och insett att det är lättare och bättre att bosätta sig i Tyskland.
Utöver Tyskland nämner Lars Kry Portugal som ett land som Sverige borde kunna lära sig av.
– Det finns mycket att dra lärdom av, med väldigt bra fungerande processer. I Sverige har vi haft jätteproblem med det. Det har inte varit jättelätt, säger han och tar ett tydligt exempel.
– En så enkel grej som ett personnummer, och bank-id, som är nyckeln till allt, har varit väldigt svårt att få. Då kan man inte öppna ett bankkonto eller göra någonting alls. Det är en väldigt svår byråkrati, och jag har svårt att förstå varför det ska vara så. Det här är väldigt högkvalificerade medarbetare som skulle vara en stor tillgång för Sverige.