De engagerar, utbildar, inspirerar och finansierar. Genom sina insatser under det senaste året har de starkt bidragit till utvecklingen och synliggörandet av tech och digitaliseringens möjligheter.

Från ledarna, förebilderna och makthavarna, till eldsjälarna och pionjärerna. Tech50, en del av Tech Awards, är listan över de mest inflytelserika personerna inom tech i Sverige och har tagits fram av representanter för Foundry och TechSverige.

Här är de 50 personer som tar plats på årets lista:

Allison Kirkby, vd Telia

Vd och koncernchef för Telia Company som prisats för sitt ledarskap och sin förmåga att bygga starka team i förändringstider.

Arba Kokalari, EU-parlamentariker, M

Moderaternas Arba Kokalari har arbetat med tunga digitaliseringsfrågor som Digital Services Act och Cyber Resilience Act i Europaparlamentet.

Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, M

Viktiga frågor om informations- och cybersäkerhet har samlats hos den förste ministern för civilt försvar på 77 år.

Caroline Olstedt Carlström, advokat Cirio

Kunskapsspridare med dataskyddsområdet som specialitet. Ordförande för Forum för dataskydd och flitigt anlitad expert och talare.

Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Musikpedagogen som gick från FN till MSB. Myndigheten arbetar för ett säkrare samhälle med viktiga Cert-SE och genom Nationellt cybersäkerhetscenter.

Christian Landgren, vd Iteam, initiativtagare Öppna skolplattformen

Med Öppna skolplattformen utmanade han offentlig sektor och drev fram förändring. En fortsatt viktig röst i debatten, inte minst kopplad till öppna lösningar.

Deqa Abukar, vd Bling Capital

Medgrundare till Bling Startup och Shift, och vinnare av en lång rad utmärkelser. Med stadig bas i förorten har hon varit med och startat över 250 bolag.

Erik Slottner, civilminister, KD

Digitalisering ingår inte i ministertiteln men väl i portföljen, där tunga frågor inom elektronisk kommunikation och digitalisering samsas med frågor om den statliga förvaltningen.

Eva Fors, Nordenchef Google Cloud

Visionär och erfaren chef som brinner för innovation. Leder Google Cloud i Norden, och under 2022 blev det klart att bolaget ska öppna en molnregion i Sverige.

Gustaf Lagercrantz, vd Monterro

Vd på riskkapitalbolaget Monterro som inriktar sig på mjukvarubolag inom b2b-segmentet.

Hans Werner, vd Radar Group

Analytiker och rådgivare med full koll på it-marknaden och alla de omvärldsfaktorer som påverkar den. Uppskattad både som expert och som talare.

Ingo Paas, cio Green Cargo

Cio:n som gick sin egen väg och rundade knäckfrågan med gamla otympliga legacysystem. En omtyckt förebild som utsågs till Årets CIO vid CIO Awards 2022.

Jenny Lindqvist, chef för Europa och Latinamerika, Ericsson

Senior vice president som från februari 2023 är medlem i Ericssons koncernledning med ett engagemang att förverkliga den fulla potentialen av 5g.

Joel Hellermark, grundare Sana Labs

Genom AI-bolaget Sana Labs har han framgångsrikt tillgängliggjort utbildning för alla. Bolaget som han grundat värderas till två miljarder kronor och har tagit klivet över Atlanten.

Johan Magnusson, professor Göteborgs universitet

Professor och forskare som med entusiasm och energi kämpar för en bättre digitalisering och en högre digital mognad i både offentlig och privat sektor.

Jonas Tannerstad, chef el och automation Örebrobostäder

Har lett ett energieffektiviseringsarbete som delvis med användning av AI har resulterat i ett betydande resultat gällande minskad elförbrukning för Örebrobostäder. Utsedd till Årets AI-svensk 2022.

Josefin Rosén, nordisk chef för AI och analytics SAS Institute

AI-expert och rådgivare som driver på för att vi ska implementera den nya tekniken på ett ansvarsfullt och etiskt sätt.

Julia Delin, vd SSE Business Lab och SSE Ventures

Vd på SSE Business Lab som i fjol drog igång Handelshögskolans första riskkapitalfond SSE Ventures, som ska se till att skolan inte missar en framtida miljardsuccé.

Julia Larsson, projektledare Adda Kompetens

Förnyelsebyråkrat och projektledare som hyllats för sitt engagemang i projektet Digital mognad som syftar till att höja de digitala färdigheterna i svenska kommuner och regioner.

Kristina Alexanderson, projektledare Internetstiftelsen

Ansvarig för Internetstiftelsens skolsatsningar och en stark röst i frågor kopplat till digital kompetens i skolan, inte minst genom lärarpodden Digitala lektioner.

Lars Kry, vd Nexer Group

Vd på Nexer Group som bistått kollegor i Ukraina efter invasionen på ett föredömligt sätt, utöver att också bidra med finansiering av hjälpinsatser.

Lars Wingefors, vd Embracer Group

Grundare och vd för Embracer Group som blivit Europas största bolag inom datorspel med över 16 000 anställda.

Lena Lindgren Schelin, generaldirektör Integritets­skydds­myndigheten

Generaldirektör på den växande Integritetsskyddsmyndigheten med uppgift att säkerställa att våra personuppgifter hanteras korrekt och inte hamnar i orätta händer.

Linus Wallin, vd Atea Sverige

Atea spelar en stor roll i digitaliseringen av offentlig sektor. Under sitt andra år som vd tog han bolaget till en omsättning på över 20 miljarder kronor på den svenska marknaden.

Love Börjeson, verksamhetsledare KB Lab

En av spindlarna i det svenska AI-nätet som föreståndare på Kungliga bibliotekets labb, där viktig framtidsutveckling pågår.

Marcus Matteby, cio Sundsvalls kommun

Cio:n som blivit både en förebild och en pådrivare i den offentliga sektorns digitalisering, med öppenhet och samarbete i fokus.

Marcus Murray, grundare Truesec

Med tjugo års erfarenhet av informations- och cybersäkerhet syns han ofta i medier i samband med attacker, men är också den som kunderna ringer när det värsta har skett.

Marie Brattberg, strategichef Recorded Future

Strategichef på hajpade cyberbolaget Recorded Future, med världens regeringar på kundlistan. Prisbelönad för hur hon leder företagets 900 medarbetare.

Marielle Lindgren, Nordenchef Amazon Web Services

Leder molnjätten AWS i Norden, och har stort engagemang i branschens kompetensbrist. Under året har AWS presenterat sitt hittills största utbildningspaket i Norden.

Mats Snäll, senior rådgivare digitalisering, Digg

Senior rådgivare på Digg som leder offentlig förvaltnings digitala utveckling och inte minst utvecklingen av de viktiga covidbevisen.

Mia Åslander, vd Aderian

Inledde 2022 med att slå ihop sju olika it-bolag. Sedan dess har en expansion inletts med visionen att knyta till sig lokala it-aktörer och ge dem ett större sammanhang att verka i.

Nasim Farrokhnia, hälso- och sjukvårdschef Microsoft

Med sin mångåriga erfarenhet som läkare och forskare är hon en av de viktigaste länkarna mellan It-Sverige och hälso- och sjukvårdssektorn.

Nastaran Baleng Soultani, medgrundare och chef Space Academy

Genom Space Academy tillgängliggörs det centrala hantverket i techindustin, programmering för unga från alla olika bakgrunder och områden.

Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot, C

Dansken som driver digitaliseringsfrågor i den svenska riksdagen. Malmöbo som gärna syns i debatten.

Niklas Sundberg, cio Assa Abloy Global Solutions

Cio och författare som visat vägen till praktiskt hållbarhetsarbete med sin bok Sustainable IT Playbook for Technology Leaders. Utsedd till Årets digitala inspiratör vid CIO Awards 2022.

Nora Bavey, general partner Unconventional Ventures

Investerare, entreprenör och general partner i riskkapitalbolaget Unconventional Ventures. Vill förändra fördelningen av riskkapital inom tech med mångfald i fokus.

Oliver Lundgren, operativ chef Cimon samt vd Skolon

Hans vision är att göra digitalt lärande tillgängligt för alla. Basar för edtech-raketen Skolon som sedan 2022 är noterade på Nasdaq First North.

Oscar Stege Unger, ordförande Digitalidag och senior rådgivare Wallenberg Foundations

Driver Digitalidag som är en rörelse som varje år växer och skapar samverkan mellan näringslivet, civilsamhället, och offentlig sektor för ett digitalt inkluderande samhälle för alla.

Patrik Sundström, cdo Sveriges Kommuner och Regioner

Med stor erfarenhet och kunskap håller han ihop digitaliseringsarbetet för kommuner och regioner på SKR.

Per Wallentin, vd Knowit

Brinner för digitalisering, inte minst i sin roll som styrelseordförande för Techsverige. Har dessutom ett starkt engagemang i frågor om jämställdhet, hållbarhet och mångfald.

Pernilla Ramslöv, vd Nox Consulting och grundare CIOCO2

Konsult-vd:n som tog initiativet till CIOCO2, som samlar både branschen och it-beslutsfattare runt den livsviktiga hållbarhetsfrågan.

Peter Hellgren, vd Consid

Prisbelönta it-konsultbolaget Consids vd menar att snabbhet är den enskilt viktigaste faktorn för framgång. Poddare som brinner för entreprenörskap och digitalisering.

Pia Gruvö, kryptostrateg Must

Kryptostrateg vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten som i slutet av 2022 tog över en av de 14 nycklarna till internet.

Pontus Johnson, professor KTH

Professorn som lyfter säkerhetsfrågorna i debatten och hjälper försvaret att utbilda Sveriges cybersoldater. Leder Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet vid KTH.

Sara Wimmercrantz, investerare och grundare av Backing Minds och Footway

Techinvesterare, känd från Draknästet, som driver venture capital-bolaget Backing Minds. Var med och grundade miljardbolaget Footway.

Stina Ehrensvärd, chefsevangelist Yubico

Medgrundare och mångårig vd för Yubico, vars hårdvarunycklar tagit världens it-användare ett stort steg närmare en säkrare framtid utan lösenord.

Therese Naess, chef Nationellt cybersäkerhetscenter

Jurist och polis med det tunga uppdraget att bygga upp och leda Nationellt cybersäkerhetscenter, där sju myndigheter ingår.

Vahid Zohali, vd IBM Sverige

Hyllad ledare som visar hur mångfald, jämställdhet och integration kan lyfta affärerna.

Virginia Dignum, AI-forskare Umeå universitet och programdirektör för WASP-HS

Professor med stark röst i högaktuella frågor om social och etisk AI. Forskar om komplexa samband och ömsesidiga beroenden mellan människor, organisationer och teknik.

Åsa Schwarz, säkerhetsexpert Knowit

Säkerhetsexpert och deckarförfattare som ständigt står beredd att förklara de viktiga cybersäkerhetsfrågorna på ett lättbegripligt sätt.

Tech50 är en del av Tech Awards Sweden som går av stapeln på Sergel Hub i Stockholm den 22 mars. Där utser vi också den person på listan som satt störst avtryck under det senaste året, och delar ut priser i ytterligare fem kategorier. Här kan du läsa mer och boka din biljett till årets stora fest.

Tech50 presenteras i bokstavsordning och ska inte ses som en rankning. Medlemmar i juryn för Tech Awards samt anställda hos TechSverige och Foundry har av jävsskäl ej övervägts en plats på listan.