I ett uttalande från EU-kommissionen pekar man på cybersäkerheten som skälet bakom att de anställda inte längre får använda Tiktok på sina mobiler.

”Denna åtgärd syftar till att skydda kommissionen mot hot mot cybersäkerheten och åtgärder som kan utnyttjas för cyberattacker mot kommissionens företagsmiljö” skriver kommissionen.

Förbudet tillkännagavs av kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, som dock inte ville kommentera om det inträffat några incidenter kopplat till Tiktok, rapporterar Reuters.

Även personalen vid ministerrådet skulle behöva avinstallera appen som ägs av kinesiska Bytedance enligt en tjänsteman där.

Oron för att Kina på något sätt ska kunna använda Tiktok för att exempelvis samla in uppgifter har inte bara fått EU-institutionerna att förbjuda den. I december antog USA:s senat ett lagförslag som innebär att statligt anställda inte ska kunna använda appen på mobiler som här till myndigheterna och i Indien är den helt förbjuden.

Enligt Tiktok har företaget inte fått någon förvarning om beslutet och man anser att avstängningen är missriktad och grundad i missuppfattningar.

– Vi har kontaktat kommissionen för att ställa saker och ting till rätta och förklara hur vi skyddar uppgifterna för de 125 miljoner människor i hela EU som kommer till Tiktok varje månad, säger en talesperson för företaget.