Det blir allt vanligare med robotdammsugare och andra smarta prylar och mycket talar för att de på sikt kommer ta över fler sysslor i våra hem.

Forskare på Oxfords universitet har i samarbete med Ochanomizu-universitetet frågat 29 AI-experter från Storbritannien och 36 AI-experter från Japan hur situationen ser ut om tio år.

Enligt BBC är experternas slutsats att 39 procent av allt hushållsarbete utförs av robotar år 2033, något som kan ge oss mer tid över åt andra sysselsättningar.

Teknikutvecklingen väntas dessutom skära ner tiden vi ägnar åt att handla matvaror med 60 procent, men på andra områden tros det gå trögare med automatiseringen.

När det gäller att ta hand om barn och våra gamla är prognosen att ”endast” 28 procent av jobbet kan automatiseras, resterande 72 procent får vi fortsätta att utföra på egen hand.

I sammanhanget bör det förstås påpekas att liknande förutsägelser har gjorts många gånger under de senaste hundra åren och hittills har alla experter haft fel i sina prognoser.